Србија има велики потенцијал за производњу и пласман сушеног воћа и поврћа упркос чињеници да ова грана пољоприврено-прехрамбене производње захтева знатно већа улагања од традиционалног узгоја и продаје свежих плодова.

Може да се суши све, од парадајза и малине до јабука, кајсија, гљива, шаргарепе, шљиве. Прошле године извоз шљиве, традиционалне српске воћке, у Руску Федерацију, Словенију, Француску и друге државе, вредео је 15,4 милиона евра. Остало сушено воће извезено је за 14,4 милона евра и то највећим делом на тржиште Европе, САД и Емирата.

„Од поврћа се највише извозе мешавине сушеног поврћа у вредности од 14,2 милиона евра на шта треба додати девет милиона евра од сушених гљива свих врста које се највише извозе у европске земље“, наводи Милада Лукешевић из Удружењу за биљну производњу ПКС.

Иако су савремене тенденције у исхрани данас такве да се највише базирају на свежем воћу и поврћу, успешни примери српских фирми које суше и продају воће и поврће, показују да је уз знатне инвестиције овај вид бизниса исплатив.

Будућност чувања хране је у сушењу

У компанији АЦМ-ИНТ суше воће и поврће у иновативним сушарама које сами производе.

„Будућност у чувању хране припада управо сушењу због супериорности у односу на друге врсте конзервирања. Наши системи су потпуно аутоматизовани и могу се прилагодити како великим индустријским капацитетима, тако и индивидуалним пољопривредним произвођачима“, каже Лазар Алексић, главни технолог предузећа АЦМ-ИНТ из Нове Пазове.

Потражња на тржишту сушених намирница прогресивно расте, па ће потреба за сушеним производима бити дугорочна и стабилна, сматра Алексић.

Изградили су сопствени бренд Тру Стори, чији порфолијо чине производи настали јединственом методом сушења воћа и поврћа на ниским температурама до 55 степени.

Квалитет ових производа је, према речима Алексића, резултат сарадње са домаћим сертификованим произвођачима воћа и поврћа и пољопривредним газдинствима из Срема као и воћарским и ратарским пределима широм Србије.

Успешни примери компанија које послују у овом сектору аграра су и предузећа „Агранела“, чији погони за сушење воћа се налазе у Шушеоци надомак Ваљева и у Доњој Шаторњи поред Тополе, као и породична фирма „Дреновац“ из села Миросаљци покрај Ариља, која се бави откупом, прерадом и продајом дубоко замрзнутог и сушеног лиофилизованог воћа.

 

ТопПрес/ Извор: ГЗС, ПКС