Другачији начин обрачунавања и плаћања акцизе на јака алкохолна пића примењиваће се од сутра, саопштила је данас Управа царина.

То значи да ће бити изједначен порески третман свих јаких алкохолних пића, што је утврђено изменом Закона о акцизама чија примена почиње сутра, а која је донета ради постепене хармонизације са акцизном политиком и стандардима Европске уније.

Без обзира да ли је јако алкохолно пиће произведено од воћа или житарица, закон ту категорију сада препознаје као јединствену.

Како се прецизира у саопштењу Управе царина, према прописима ЕУ, акциза на јака алкохолна пића утврђује се независно од сировина од којих се производе и опорезује се према садржаном проценту чистог алкохола мереног на температури од 200С у том готовом производу, чиме се врши изједначавање пореског третмана свих јаких алкохолних пића.

Акциза на јака алкохолна пића, почев од сутра, не обрачунава се и не плаћа у динарском износу по литру алкохолног пића, већ се плаћа у износу од 46.250 динара по хектолитру чистог алкохола мереног на температури од 200С, а обрачунава се тако што се износ акцизе множи са укупном запремином чистог алкохола израженог у хектолитру.

Акциза се на пића која немају велики удео алкохола и даље плаћа по литри, тако да за нискоалкохолна пића износи 23,14 динара по литри, а за пиво 26,44 динара по литри.

Иначе, изменом Закона о акцизама предвиђена је једна акцизна категорија за сва јака алкохолна пића, уместо досадашњег решења које је предвиђало три категорије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг