Од сутра обавезне зимске гуме ако на путу има снега и леда

Од сутра обавезне зимске гуме ако на путу има снега и леда

Возачи у Србији су од сутра до 1. априла обавезни да имају зимске гуме на сва четири точка ако на коловозу има снега, леда и поледице, и користе другу зимску опрему.

Поред зимских гума, возачи у гепеку морају да имају и ланце за снег или нешто слично за повећање пријањања гума, које у случају потребе постављају погонским точковима.

Употреба ланаца је обавезна на делу пута где је саобраћајним знаком предвиђена обавезна зимска опрема, када на коловозу има снега.

У насељу возила не морају бити опремљена ланцима и другом сличном опремом за гуме. На зимским гумама дубина газећег слоја не сме бити мања од четири милиметра.

Ако возач не поседује зимске гуме, саобраћајна полиција може наплатити казну од 6.000 до 20.000 динара за физичко лице и 100.000 до 800.000 за правно лице.

У случају саобраћајне незгоде зато што возило нема зимске гум, возач и власник морају сами да плате сву материјалну и нематеријалну штету која може да буде и више више милиона динара.

Саобраћајна полиција има право да искључи из саобраћаја возило које нема зимске пнеуматике и другу зимску опрему или ако се не користе по пропису.

Универзалне и тзв. комбиноване гуме (алл сеасон) могу се користити уместо зимских гума. Довољена је употреба свих гума које имају ознаку „М+С“ (mud – блато и snow – снег).

Агенција за безбедност саобраћаја упозорава да је разлика између летњих и зимских пнеуматика значајна због њиховог састава, као и да су летње гуме отпорније на високим температурама, док су зимске од материјала који је отпорнији на ниским температурама.

На температури испод седам степени летње гуме губе своју најважнију карактеристику, добро приањање и њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици.

Такође, разлика између летњих и зимских пнеуматика је и у дубини шаре, па су зимске гуме боље за употребу чак и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени.

Конструкција металног костура зимских гума је тврђа и отпорнија на механичке ударе.

Колико су важни одговарајући пнеуматици у безбедности саобраћаја говори и податак да око четири особе погину и 80 буде повређено сваког месеца услед клизавог коловоза због временских прилика, у зимском периоду године, наводи Агенција.

Апелује на возаче да прилагоде вожњу условима на путу, поштују саобраћајне прописе, држе одговарајуће одстојање и буду опрезни током вожње.

ТопПрес/ Извор: Танјуг