Пријава кандидата за програм „Моја прва плата“ у оквиру кога је 10.000 компанија огласило позиције, почиње сутра, а најтраженији кадрови су економисти, правници, лекари, стоматолози, медицинске сестре, грађевински, машински инжењери, али и продавци, административни службеници, машински техничари, бравари, рачуновође…

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије (ПКС) Мирјана Ковачевић каже да је одзив послодавца за оглашавање позиција био изузетно добар и да су понудили приближно 17.000 позиција за 28.000 радних места. Због великог интересовања послодаваца за програм и највећег броја пристиглих пријава у последња два дана рока за пријаву компанија, отварање пријава за младе људе који су заинтересовани да отпочну своју радну каријеру померено је за 8. октобар.

„Било је потребно пажљиво сагледати и видети да ли је све усаглашено са условима у јавном позиву, а важно је знати да такође ни кандидати неће бити оштећени што се тиче времена за пријаву и за то ће имати довољно времена“, рекла је Ковачевић Танјугу.

Истиче да су млади на порталу „Моја прва плата“ могли да виде које су позиције огласили послодваци, о којим компанијама је реч и која врста и ниво образовања су потребни за то.

За потребе пријаве компанија, оглашавање позиција и пријаве кандидата, осмишљен је јединствени портал који је омогућио привреди и младима да не морају ништа да достављају у папирном облику, већ све потребно могу да одраде електронски, на порталу <https://mojaprvaplata.gov.rs/>.

Саговорница Танјуга наводи да је на основу досадашње анализе више од 70 одсто радних позиција оглашено за младе за средњом школом, а највише су тражени продавци, књиговође, административни службеници, медицинске сестре, машински техничари, бравари, машинбравари, рачуновође…

Што се тиче вишег нивоа образовања, најтраженија су економисти правници, лекари, стоматолози, грађевински, машински инжењери.

„Пријаве су пристигле из свих делова Србије, различитих делатности и обима компанија, предњачи приватни сектор , а што се тиче броја пријава највише их је из Београда, потом Новог Пазара, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Зајечара , Крушевца, али има и послодаваца и предузетника из мањих места“, каже Ковачевић.

Иначе, Влада Србије је програм „Моја прва плата“ покренула са циљем да се подстакне оспособљавање за рад младих људи и пружи подршка привреди у решавању проблема недостатка кадрова.

Програм предвиђа деветомесечно оспособљавање на конкретним пословима, а за те намене опредељено је две милијарде динара. Накнаде за кандидате који су завршили средњу школу биће 20.000 динара, а 24.000 за оне са високим образовањем.

Када је реч о начину пријављивања, кандидати ће, као и послодавци, најпре обавити регистрацију преко сајта e -Управе, а потом ће отворити профил на сајту Моја прва плата где ће унети све потребне информације о себи и свом образовању, објашњава Ковачевић.

НСЗ ће проверити да ли су били у радном односу будући да је услов да буду незапослени или да је радно искуство које су имали било краће од девет месеци и да у последњих шест месеци нису били у радном односу код послодавца код кога конкуришу, објашњава Ковачевић.

Стручна лица Националне службе проверавају сваку оглашену позицију јер програм има за циљ оспособљавање за рад на конкретним пословима и потребно је да свака позиција испуни захтеве у погледу стицања знања и вештина, како би млади људи по завршетку програма били компетентнији и боље припремљени за рад.

ТопПрес/ Извор: Танјуг