Од сутра пријава за исплату пола минималца за април

Од сутра пријава за исплату пола минималца за април

Министар финансија Синиша Мали подсетио је послодавце да је данас последњи дан пријаве за исплату половине минималне зараде за месец март, а да већ сутра, 1. априла, креће пријава за април.

У саопштењу министарства наводи се да се ради о делу трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије.

Тај део привреде запошљава око 1,5 милиона људи, а за ову меру је из буџета Србије издвојено 69,8 милијарди динара.

„Послодавци се за коришћење ових мера многу пријавити на порталу Пореске управе и то за сваки месец посебно, а за пријаву имају времена до последњег дана у текућем месецу“, рекао је Мали.

Додао је да ће прва исплата половине минималне зараде која се односи на месец март бити извршена 8. априла.

„Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне који ће за привреднике бити аутоматски отворени, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог“, казао је министар.

Послодавци који узму помоћ не смеју да отпусте више од 10 посто радника током три месеца по исплати последње половине минималне зараде и немају право исплате дивиденди.

Мали је навео и да је за привреднике добра вест што ће бити проширена гарантна шема договорена са банкама за додатних 60 милијарди динара.

„Прва измена, у односу на претходни период, односи се на максималне вредности кредита које банке могу да пласирају са гаранцијом државе, а које се увећава за 500 милиона евра, тако да ће износити укупно 2,5 милијарди евра. Друга измена је да ће оваквих кредити бити расположиви до 30. јуна 2022. године“, објаснио је он.

Додао је да сви предузетници, микро, мала и средња предузећа која испуњавају услове прописане Законом о утврђивању гарантне шеме могу да аплицирају за кредите који имају гаранцију државе.

Он је рекао да Србија успоставља и другу, нову гарантну шему, намењену свим фирмама из угрожених сектора, као и фирмама у другим секторима са падом пословних прихода већим од 20 одсто у 2020. години.

„Максимална вредност кредита покривених другом гарантном шемом износиће 500 милиона евра“, истакао је он.

За разлику од постојеће гарантне шеме где је рок отплате до три године, са обавезним грејс периодом од 9 до 12 месеци, кредити покривени другом гарантном шемом дају са периодом отплате до пет година, а обавезни грејс период је од 18 до 25 месеци.

„Желели смо да на овај начин пружимо додатну подршку посебно угроженим секторима, на које је ова криза највише утицала, и да им помогнемо да обезбеде неопходну ликвидност“, рекао је он.

Како је додао, запослени у угоститељству и туризму, туристички водичи и рент-а-кар агенције, поред исплате три половине минималца добиће још једну целу минималну зараду.

Он је подсетио да ће свим градским хотелима бити исплаћена новчана помоћ од 350 евра по лежају и 150 евра по соби, а аутопревозници ће добити 600 евра месечно за сваки аутобус.

Мали је оценио да је држава данас са јавном потрошњом један од највећих инвеститора, нарочито у области инфраструктуре.

„Наш главни стуб носач је грађевинска индустрија и у стопу је прате остали сектори, попут пољопривреде али и многи други јер је наша привреда флексибилна. Такође, многи привредници су се успешно прилагодили новонасталим околностима у кризи“, рекао је он.

Истакао је значај приватне потрошње и подсетио да 28. априла креће пријављивање грађана за помоћ од 60 евра.

„Пунолетни грађани ће се за ову помоћ пријављивати од 28. априла до 15. маја, електронским или телефонским путем, док ће се корисницима пензија, примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводу за извршење кривичних санкција помоћ бити уплаћена без подношења пријаве“, објаснио је он.

Додао је да ће прва исплата од 30 евра ове помоћи почети у мају, као и да ће пензионери добити додатних 50 евра.

Пензионерима ће у мају бити исплаћено 30 евра помоћ, у септембру 50 а у новембру још 30 евра, навео је он.

Незапослени ће добити додатних 60 евра у јуну, рекао је он и додао да ће додатних 100 евра добити наши грађани на Косову и Метохији, укључујући и децу, а да ће тамо уколико су незапослени добити 200 евра.

Трећи пакет предвиђа исплату половине минималне зараде за три месеца за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI