Од сутра ригорознија контрола возила уз фотографисање

Од сутра ригорознија контрола возила уз фотографисање

У Србији је 39 одсто возила неисправно, подаци су акције „Исправно возило – безбедно возило” у оквиру које је од 20. до 25. јуна бесплатно прегледано десет хиљада возила широм Србије. Бројке су боље у односу на претходну акцију у новембру, али и даље, чак 42 одсто возила има неисправан кочиони систем.
Та негативна статистика требало би да буде промењена новим правилником о техничком прегледу возила који ће ступити на снагу 5. јула. Њиме је предвиђено да контрола путничких аутомобила траје око пола сата, а спомиње се да ће и цена техничког прегледа бити виша.

Од 5. јула регистрација возила без обављеног техничког прегледа више неће бити могућа, јер ће се према новом правилнику свако возило, које уђе на линију техничког прегледа фотографисати, а неисправна ће бити евидентирана у централној бази. Према речима возача, ригорознија контрола је неопходна, мада има и оних којима је нова цена висока.

Према новом правилнику линије техничког прегледа имаће и видео-надзор, а њихов рад често ће контролисати надлежни из саобраћајне полиције. Осим тога, дат је рок од три године за набавку савременије технике за преглед возила.

„Пре возило није долазило на поновни технички преглед, значи када се утврди неки квар, возило је ишло на поправку враћало се назад и није се правио нови технички преглед. Сада то није случај, сад је случај да ће се возило након поправке морати вратити на исти технички преглед где је установљен квар и правити се нови записник. Раније је било махинација, у смислу да возило не долази на технички преглед, да се технички преглед уради без возила, сада то више неће бити случај. Сада је и самим тим појачан надзор од стране саобраћајне полиције. Биће веће и чешће контроле и у тим контролама ће полиција бити ригорознија и на путевима у саобраћају”, рекао је Дејан Сабљар, контролор техничког прегледа.

Како у сервисима кажу, циљ је да новим правилником буде повећана безбедност у саобраћају, па технички преглед неће моћи да прођу ни возила са 15 до 20 одсто трулежи.

А за возила, чија је количина штетних издувних гасова већа од дозвољене, постоји рок од три године за уградњу филтера или катализатрора.

ТопПрес/Извор: РТВ