Од сутра пре подне, у 10 сати, у свим урбаним срединама апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, док је у сеоским срединама и местима са мање од 5.000 становника забрањен излазак лицима старијим од 70 година.

То је вечерас, после седнице владе, саопштио председник Александар Вучић, као нову меру у циљу борбе против ширења вируса корона у земљи.

Председник је истакао да се Србија суочава са невероватним изазовима, као и многе друге земље у Европи и мере се доносе у складу са ти, али због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплине неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

Додао је да је влада донела ту одлуку, а да су се он и премијерка Ана Брнабић консултовали, пре тога.

“Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи и значиће да ми јасно показујемо да нам је једино стало да сачувамо људске животе у земљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере”, рекао је Вучић.

Забрана кретања између 20.00 и 5.00 сати ујутру

Вучић је саопштио да се од сутра уводи забрана кретања од 20 сати до 5 часова ујутро свим лицима, било којег старосног доба.

Ова друга мера се тиче свих грађана, изузев старијих од 65 година, који уопште не смеју на улице, и значи да нико не може да буде у том временском периоду на улици, сем надлежних органа, И то само оних који су на задатку или они који имају радну обавезу у трећој смени.

„Ово уводимо да бисмо спречили даље ширење вируса”, казао је он преносећи да је данас у Италији умрло 345 људи.

Навео је да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, били су тада скоро као ми данас који немамо жртава, али је питање тренутка када ће бити, а само десетак дана касније, данас имају 510 мртвих.

“Тај успон имају већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немачкој; Аустрији, Словенији, И све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са уласком корона вируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа И најтежа опасност”, објаснио је он.

Вучић је истакао да све што се ради, што се предузимају најтеже мере ради се са циљем да се заустави ширење вируса.

Указао је да такве најтеже мере нису до данас увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али то чинимо знајући да је то једини начин да се томе супротставимо.

“Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера И код поплава И када је државу требало избавити државе из банкротства. Само најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином”, казао је он.

Раније данас, Брнабић је изјавила да не искључује могућност да држава уведе драстичније, најтеже мере за спречавање ширења корона вируса.

Највећа жаришта Београд, Кикинда, Ниш и Чачак

Вучић је изјавио  да су највећа жаришта у Србији три града која су значајно погођена, Београд, Кикинда и Ниш, а нешто мање Чачак.

Каже да један део пољопривредног становништва између 65 и 70 година мора да обави сетву кукуруза, соје и репе али да је неупоредиво мање изложен ризику.

„Тако да сва лица старија од 65 година од ујутру у 10 година морају да остану у својим кућама, молим наше старе да то разумеју. Молим да размислите зашто бисмо ми ово радили осим ако није у крајњој нужди“, рекао је Вучић.

Каже да се то ради да би заштитили животе старих и да ће зато бити организоване локалне самоуправе свуда где је могуће..

„Направићемо изузетак, покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи до 25 и 26 година, а тамо где не успемо направићемо, отворићемо продавнице за те пензионере који не буду могли да добију помоћ. Отворићемо супермаркете само за њих између 4 и 7 недељом ујутру, обезбедићемо им маску и размак између њих да могу да купе потрепштине за наредних седам дана, да нико не остане гладан и без ствари“.

Војска контролише границе и болнице

Вучић је изјавио да ће војска под контролу ставити све граничне прелазе, свих 17 мигрантских центара у земљи, као и све болнице.

“Војска мора да буде наоружана, а не наоружана, као што би неки желели, јер мора да заштити лекаре”, рекао је Вучић.

Он је додао да је било инцидената, када су људи који су долазили из иностранства, а понашају се недисциплиновано, хтели да нападају лекаре.

“Оне који раде најтежи посао за нашу децу и родитеље”, рекао је председник.

ТопПрес/ Извор: Танјуг