Крагујевац – Републички Кризни штаб за сузбијање заразне болести ковид 19 дао је сагласност на Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Крагујевца коју је у суботу 27. јуна донео градоначелник Радомир Николић.

Сходно тој одлуци, од сутра у шест часова на целој територији града Крагујевца биће забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

Забрањено је организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација.

Ограничен је рад угоститељских објеката на период од 7,00 до 20,00 часова и наложено да се њихов рад прилагоди тако да за једним столом не могу седети више од две особе уз обавезни размак од два метра између столова.

Наложено је да се у образовним установама одложе сва окупљања, а да се пријемни и други испити организују уз примену свих мера личне заштите – физичку удаљеност од два метра, обавезно ношење маске или визира и рукавица.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра, а у јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Забрањен је рад отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

Наложена је пуна примена свих превентивних мера у вртићима и предшколским установама.

У јавним парковима и на игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет особа.

Прописано је спровођење мера заштите у верским објектима и приликом верских обреда.

Такође је наложено спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама, уз обавезне маске и рукавице.

Обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката, као и дезинфекција минимум једном дневно заједничких просторија у стамбеним зградама и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Према информацијама из градске управе, примена ових мера није временски ограничена.

ТопПрес/ Извор: ФоНет