На путевима у Србији се од укидања ванредног стања, 6. маја, догодило 2.750 саобраћајних незгода у којима су страдале 44 особе, а повређено је 1.100 људи, речено је данас Танјугу у Управи саобраћајне полиције.

„То је отприлике на нивоу вишегодишњег просека, с обзиром да је тренутно већи интензитет саобраћаја на нашим путевима. Такође, на путевима су присутне све категорије возила, од бицикала и мопеда, до трактора и пољопривредне механизације“, рекао је мајор Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције.

Истиче да Саобраћајна полиција свакодневно врши контролу саобраћаја и да је акценат посебно стављен на контролисање на откривање и процесуирање прекршаја који највише узрокују саобраћајне незгоде и утичу на последице саобраћајних незгода када се оне догоде.

„То су прекорачење дозвољене брзине кретања, управљање под дејством алкохола, некоришћење сигурносног појаса од стране возаца и свих путника у возилу“, навео је Вида.

Каже да је са отварањем граница наше земље повећан број возила са страним регистрацијама, као и да је и даље тај број знатно мањи него претходних година.

Северна Македонија и даље није отворила граничне прелазе према Србији, што утиче на смањени интензитет транзитног саобраћаја у нашој земљи, напоменуо је Вида.

Летња сезона је период године када је, стиче, повећан интензитет саобраћаја на најважнијим путним правцима, што доприноси повећаном броју саобраћајних незгода са настрадалима.

Саобраћајна полиција апелује да се поштују прописи, а нарочито ограничење брзине и да се не седа за волан под дејством алкохола, као и да се користи сигурносни појас као најважнији елемент пасивне безбедности, поручио је Вида.

Такође, каже да је на путевима повећан број двоточкаша и апеловао и на њих да поштују прописе, али и на остале учеснике у саобраћају да обрате пажњу на њих.

Иначе, у тешкој саобраћајној несрећи у Батајницу у понедељак погинула су двојица младића. Аутомобил у коме су била браћа излетео је са коловоза и од силине удара се распао на два дела.

ТопПрес/ Извор: Танјуг