smart

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће се ићи на ублажавање мера против корона вируса, а прва је скраћење полицијског часа, који од уторка почиње од 18 часова.

За пензионере биће обезбеђен период од 18 до 01 час после поноћи.

„Уторак, петак и недеља, по пола сата“, каже председник.

Наредних недеља, пензионерима ће можда бити омогућено сваки дан да излазе напоље у том периоду.

Од уторка се, каже, отварају све занатске радње, а све друге радње од 27. априла.

Вучић је, за ТВ Пинк, рекао да је прва мера скраћење полицијског часа за један сат, и он ће трајати убудуће од 18 до 5 сати.

„Остављамо сат времена дуже за продавнице и апотеке, да могу да раде. Важан сат дајемо више за рад, не угрожавајући оно што смо урадили“, објаснио је он.

За пензионере ће од 18 до 1 сат од овог уторка, уторком, петком и недељом бити уведена могућност за получасовну шетњу.

„Пензионери ће од 18 до 01 имати могућност да изаберу својих пола сата за шетњу. Циљ нам је да избегнемо да свих 1,5 до 1,7 милиона пензионера буде у исто време на улицама“, објаснио је Вучић додајући да ће остати досадашње правило за одлазак у продавницу за пензионере.

„Ако не буде дошло до раста новозаражених у процентима, а тестираћемо више, онда ће се од следећег понедељка, ако не буде додатних проблема као што је било у Нишу, ићи да сваког дана пензионери добију по пола сата за шетњу“, најавио је он.

Вучић је казао да је сада, иако није раније био оптимиста, уверен да су наше болнице у стању да прихвате све болеснике.

„Нарочити што долазе нешто лакши случајеви него на почетку. На почетку смо имали само теже случајеве који су ишли на Инфективну клинику, на Драгишу Мишовић“, додао је он.

Грађевинари од уторка пуном паром, и отварање радњи

Грађевинари у Србији ће од уторка 21. априла почети да раде „пуном паром“, а од уторка почиње и отварање занатских радњи, потом и осталих, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за телевизију Пинк рекао да се отварање хотела, бања, тржних центара, међуградског саобраћаја, као и контролисано отварање аеродрома, кафића и ресторана, планира између 4. и 11. маја.

Вучић је рекао ће грађевинари од уторка моћи да крену да раде „пуном паром“, и у високоградњи и у нискоградњи, истичући да у Србији има много пројеката.

Он је најавио и да ће у уторак обићи руско градилиште код Чортановца.

„Кренућемо да радимо пуном паром да бисмо нашим инвестицијама успели да сачувамо виши ниво БДП него што је рекао ММФ, а ММФ је рекао да ћемо да будемо најбољи у Европи“, рекао је Вучић.

Од уторка ће почети и отварање готово свих занатских радњи, вулканизерских, аутомеханичарских, хемијско чишћење, обућари, кројачи, продавнице аутомобила, бицикла, техничке робе и грађевинског материјала.

Очекује да ће друге радње до 300 метара квадратних, бити отворене 27. априла, осим оних у тржним центрима, уколико ситуација у вези са корона вирусом буде добра.

„Ако крене лошије, повући ћемо мере“, рекао је Вучић.

Како каже, идеја је да фризерски салони, салони лепоте, теретане, буду отворени од 4. маја.

ТопПрес/ Извор: Танјуг