танјуг

У зависности од величине здравствене установе од 20 до 60 одсто је смањен број пацијената који долазе само због рецепта у домове здравља у односу на претходну годину када је уведен електронски рецепт, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар.

После обиласка Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ у Београду који је међу првима увео електронски рецепт који важи шест месеци Лончар је новинарима рекао да мање долазака по рецепте сваког месеца значи да лекари имају више времена за систематске прегледе и акутне пацијенте.

Лончар је рекао да је смањена папирологија и да грађани партиципацију плаћају само једном за тих шест месеци чиме штеде 250 динара.

Као предност електронског рецепта министар је навео и да лекар код пацијента који има хронично обољење може да провери да ли је користио терапију, увидом да ли је подизао лекове.

„Лекар тако може да провери да ли је пацијент користио или не терапију и не може више пацијент да каже пили смо све време, а није ми боље“, навео је Лончар.

Он је казао да је за годину дана од како је електронски рецпет уведен реализовано 3.455.842 рецепта.

Министар је рекао да је план да се до краја године избаце сви папирни рецепти и да се они користе само у случајевима када лекар иде у кућну посету и тамо нема могућности да уђе у систем.

Лончар је казао и да министарство ради на томе да се свима онима који могу обезбеди да уђу у систем добијања електронског рецепта.

Директор дома здравља „Др Милутин Ивковић“ Александар Стојановић рекао је да увођење електронског рецепта лекарима даје више времена за хитне случајеве и акутне болеснике.

ТопПрес/ Извор: Бета