Скупштински Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду, донео је закључке у вези заразне болести афричке куге свиња, да би се избегле још веће економске штете.

Одбор је препоручио је ресорном Министарству да уз подршку ловачких савеза под контролу стави дивље свиње и мангулице и друге напуштене аутохтоне врсте одстрелом и затварањем у одређене резервате, а да власници аутохтоних врста контролу над животињама успоставе на својим имањима.

Како се наводи у саопштењу Народне скупштине, Одбор препоручује појачану контролу заражених подручја која укључује саобраћајнице, контролу и дезинфекцију превозних средстава и људи који су у превозним средствима или се крећу по зараженим и контактним подручјима.

„Да власници животиња са појачаном пажњом прате здравствено стање својих животиња и да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару“, каже се у саопштењу.

Одбор сматра да треба размислити о идеји Привредне коморе о компензационом фонду, у вези са овом и другим штетама.

Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду закључак је донео на седници одржаној 1. августа, на основу члана 56. Пословника Народне скупштине.

ТопПрес/ Извор: Танјуг