Одборници усвојили Предлог уговора о приватно – јавном партнерству “Одржавање сеоских гробаља” за општину Топола

Одборници усвојили Предлог уговора о приватно – јавном партнерству “Одржавање сеоских гробаља” за општину Топола

Топола – На данашњој ванредној седници СО Топола  усвојен је Предлог уговора о приватно – јавном партнерству, “Одржавање сеоских гробаља” за општину Топола. Председник СО Топола Драган Јовановић истакао је значај овог пројекта.

„Уговор је на 10 година, фирма ФЦЦ Еко д.о.о. Београд, ће одржавати сеоска гробља а услуга се на годишњем нивоу плаћа око 6,5 милиона динара са пдв-ом, плаћа се из редовних прихода општине Топола и не изискује никакве додатне трошкове грађана Тополе. Желим да се сеоска гробља униформишу и уреде, да више и тамо где су се гробља чистила немамо мале дивље депоније поред самих гробаља или крш који се баца у прву јаругу. Мислим да је ово значајно за све грађене јер ће се на квалитетан начин ова област уредити,  радиће се  и зимско одржавање самих гробаља што значи да ће се чистити снег и током зиме и одржавати гробље као и у било које друго доба године“, рекао је Јовановић.

Додао је да је комунална уређеност основна делатност сваке општине, а ни на који начин се неће одразити на кућни буџет грађана осим што више неће морати да приватно сакупљају новац и уређују гробље.

Фото: ТопПрес

Одборници опозиције упутили су питање: „Зашто уређење гробаља не ради ЈКСП Топола“, на које је председник Јовановић одговорио да је  уредба о забрани запошљавања довела до тога да комунално у Тополи  има 73 стално запослена радника. Ово предузеће према његовим речима не би имало ни машинских капацитета да одржава 44 гробља на сеоском подручју која површински износе око 39 хектара.

Јовановић је истакао да је на овоме сам са сарадницима радио више од две године.

„Добили смо сагласност Владе републике Србије за овај пројекат, није било лако да   катастарски решимо 44 сеоска гробља, да их упишемо на месне заједнице или општину Топола, да их прецизно мапирамо, створимо услов да их уредимо на ваљан начин. Нећемо на овоме стати, јер је потребно у појединим селима радити и проширења, што ће такође општина у договору са месним заједницама преузети на себе. Ово је огроман посао, и када за 10 дана овај уговор буде правоснажан крећемо са радовима, поручио је Јовановић.

ТопПрес

KOMENTARI