Горњи Милановац – Највеселије село у Србији овог викенда биће Прањани на Сувобору. Интонирањем химне и подизањем заставе почео је још један, четрвти по реду Сабор виолиниста који ће потрајати до недеље 21. августа. Колико српски народ воли виолину и њене звуке пказао је и велики број гостију на самом отварању, а ретко ко је остао имун на музику која се ширила читавим селом.

„Ово је манифестација која нас је све ујединила, а његов идејни творац Гвозден Николић све нас је окупио и сви заједно исписујемо нову страницу историје. Сабор виолиниста препородио је сувоборски крај, а ово село у ком се виолина скућила сада је познато у читавој Србији, али и шире. Дуго су Прањани били ућуткивани, али сада су коначно засијали пуним сјајем. Овде живе добри, поштени, вредни и весели људи и то сада кроз овај Сабор зна читава Србија. Прва манифестација премашила је сва наша очекивања, надам се да ћемо расти из године у годину и да ће Саборска традиција дуго, дуго трајати“, рекао је за РИНУ Дејан Ковачевић, председник Саборског одбора.

Фото: ГЗС

Да је ово манифестација која обећава показао је громогласан аплауз и задовољство свих присутних који су се окупили испред Дома културе, али и спонтано дугачко коло које је прошло главном улицом. У њега се „ухватио“ и прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић који је домаћин овогодишњег Сабора виолиниста у Прањанима.

„Потичем из овог краја и због тога ми је пуно срце и то са поносом свуда истичем. Није случајно што је овај крај изнедрио толико великана и ја уздигнуте главе проносим његово име. Велика ми је част што сам домаћин овакве једне манифестације која је у Прањанима окупила бројне љубитеље виолине, зато бих искористио ову прилику да позовем све да ова три дана уживамо у њеним звуцима и веселој атмосфери са срдачним мештанима“, рекао је Томашевић.

 

Пред посетиоцима су три Саборска дана. Вечерас ће на бину изаћи најбољу јуниори који су стигли из свих делова Србије, а у суботу најбољи сениори који ће се борити за

Фото: ГЗС

Златну и Прву виолину.

„Дуго сам се спремао и много вежбао како би се показао у најбољем светлу. Сабор је веома значајан, јер на тај начин можете само додатно да напредујете да вас људи примете и чују како свирате. Био сам на првом Сабору, и сад на трећем јер други се услед епидемије корона вируса није одржао“, рекао је један од младих такмичара.

ТопПрес/ РИНА

Фото: ГЗС
Фото: ГЗС