-foto-pixabay

Технички преглед приликом прве регистрације новог возила убудуће неће бити обавезан, проистиче из најновијих измена Закона о безбедности саобраћаја Србије које је продложила Влада, а о којима тренутно расправља Скупштина Србије.

Власници тих возила ће на први технички преглед ићи тек после две године! При томе „слово закона“ налаже увозницима, односно домаћим произвођачима возила да издају власницима „Потврду о саобразности возила“, доказ који садржи тачне податке о карактеристикама возила.

Увозници и домаћи произвођачи возила, уколико издају ову Потврду са нетачним подацима биће кажњени у износу од 200.000 до 600.000 динара!

Потврда је у суштини иста као и регистрациони лист с тим да се уносе и неки додаци попут фабрички уграђене куке или друге фабрички хомологизоване опреме – каже за „Новости“ Милан Белин директор компанија „Рено-Нисан Србија“ која заступа и „Дачију“ – Практично ће са том потврдом и другим исправама купац новог возила ићи директно у МУП, без одласка на технички преглед и регистровати возило.

Белин каже и да у њиховој компанији неће бити наплаћивана ова услуга.

– Уколико неко од увозника процени да не може да, из неког разлога, да у поптупности тачне податке неће издавати потврдуи и купац ће ићи на технички преглед као и до сада – објашњава Белин.

Ово је, после одлуке да возила старија од 15 година не морају да иду на технички преглед сваких шест месеци још једна лепа вест за возаче.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/Новости