Одлука ОПЕК-а доприноси стабилизацији цена деривата у Србији

Одлука ОПЕК-а доприноси стабилизацији цена деривата у Србији

Повећање производње које је договорио ОПЕК је у циљу стабилизације садашње цене сирове нафте, а са том стабилном ценом и у Србији се може очекивати да наредних неколико недеља немамо поскупљење деривата сваке седмице, рекао је за Танјуг генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Он је оценио да повећање производње на које се ОПЕК одлучио није тако велико и да је испод ранијих очекивања.

„Тешко је предвидети било шта. ОПЕК ангажује највеће стручњаке да процене шта ваља чинити у будућности и они су предвидели пре почетка 2021. године да ће данас бити већа потрошња нафте и да ће требати далеко више робе да врате на тржиште. Међутим то се не дешава“, каже Мићовић.

Додаје да се потрошња нафте глобално врло стидљиво и споро враћа на неки ниво из 2019. године.

Он истиче да ли ће и овакво повећање производње сирове нафте бити апсорбовано на тржишту.

„То ће се врло брзо видети по цени. Ако цена буде падала, може се очекивати да ОПЕК и други произвођачи поново коригују своју производњу много више пута у току године него што је то било раније“, каже Мићовић.

„Ако буде уравнотежена производња и потрошња нафте, цена ће остати на овом нивоу мислим да је и за ОПЕК то ниво који обезбеђује стабилну производњу у наредном периоду. Повећање производње ОПЕК-а има за циљ да очува ове цене“, рекао је Мићовић и додао да се то односи на садашње цене барела од 62 до 65 долара.

С обзиром на пандемијске прилике и мере потрошња деривата у Србији 2020. године пала је мање од очекиваног.

Мићовић каже да је пад потрошње ТНГ био 18 процената, бензина осам посто, а дизела 4,5 до пет процената.

„Чекаћемо пола године да извлачимо закључке, али према садашњим показатељима изгледа да је потрошња деривата у 2021. години у Србији на нивоу 2020. године. Још увек је то један мало успоренији темпо“, каже он.

Иако је у збиру последњих поскупљења деривати постали скупљи за 15 до 20 динара по литри он подсећа да је у 2020. години било пада цена и до 30 динара.

„Још нисмо на нивоу цена горива какве смо имали почетком 2020. године. Сада се цене сирове нафте стабилизовала, што значи да се у наредним недељама може очекивати стабилизација цена горива код нас, те да нећемо имати ово сваконедељно повећање“, закључује Мићовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI