foto tanjug dimitrije gollfoto tanjug dimitrije goll

Завод за унапређење квалитета образовања дао је рок од десет дана издавачкој кући Завод за уџбенике да отклоне делове текста у неколико уџбеника за средњу школу у којима се дискриминише ЛГБТ популација.

Министар просвете Младен Шарчевић појашњава да издавачка кућа има рок од десет дана да исправи спорне делове уџбеника, а уколико то не учине, онда иде процедура повлачења уџбеника.

Наглашава да је уџбеник само помоћно средство, а да је најважнија реч наставника и остварење наставног плана и програма.

„Завод даје издавачима рок од десет дана да то исправе. Ако буде опструкције онда иде процедура повлачења уџбеника. Можемо направити међурешење док се не објави позив за нови уџбеник да се постојећи користи, али да се игноришу поједини делови и да се деци објашњава да је то што пише превазиђено“, рекао је Шарчвић новинарима у Београду.

Удружење „Лабрис“ жалило се на дискриминацију ЛГБТ популације у шест уџбеника за средње школе завода за уџбенике. Реч је углавном о уџбеницима за средње медицинске школе и друге стручне школе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг