Одржан протест на Руднику; Јовановић: Док је нас Шумадинаца овде, ископавања руда бити неће

Одржан протест на Руднику; Јовановић: Док је нас Шумадинаца овде, ископавања руда бити неће

Рудник – Вечерас је на  Руднику, на Тргу рудара, одржан протест мештана, који су се окупили како би исказали своје незадовољство због најављених геолошких истраживања племенитих и обојених метала на обронцима Рудника.

Наиме, Министарство рударства и енергетике Србије 26. априла је одобрило геолошка истраживања племенитих и обојених метала на подручју општина Топола, Љиг и Горњи Милановац, на 84 квадратна километра, а истражна права дата су компанији Дунав минералс Београд. У међувремену, председник општине Топола Игор Петровић и већник за инфраструктуру Драган Јовановић, били су у  Министарству рударства и енергетике на разговору са актуелном министарком Зораном Михаиловић. Након одржаног састанка Министарство рударства и енергетике Србије одустало је од дозвола за истражна ископавања племенитих и обојених метала на обронцима планине Рудник, која припадају територији општине Топола.

На Руднику одржан еколошки протест, фото: ТопПрес

Иако је територија општине Топола изузета из геолошких истраживања први човек општине Топола и већник за инфраструктуру пружили су данас мештанима Рудника подршку.

„Одбрана Рудника је одбрана и Тополе и свих села подно Рудника, молим вас да будемо јединствени и да се ово на Руднику одмах заустави. Ми смо 2016. године када смо радили пут Рудник – Топола хтели да овде долазе породице са својом децом на одмор, а не да овде буду ископине. Ово је почетак буђења људи у Шумадији, док је нас овде ископавања руда бити неће“, рекао је окупљенима на Руднику Драган Јовановић.

Драган Јовановић пружио подршку окупљенима на Руднику, фото: ТопПрес

Организатор протеста Александар Недељковић, истиче да је протест еколошки а не политички и да овдашњи мештани неће дати изворе чисте воде, планински ваздух и земљу од које живе, да би се вршила разна испитивања и ископавања племенитих метала.

„Пандемија ковида нам је показала да је здрава природа и храна од изузетне важности за нас и нашу децу. Као Рудничанин, желим да наш Рудник остане оаза са својом нетакнутом природом која ће на Светог Луку следеће године прославити 100 година од проглашења ваздушне бање. Као отац, желим да моја деца остану на своме прагу у очуваној природи, на здравом ваздуху“, каже организатор овог скупа Александар Недељковић.

Подршку окупљенима пружили су  и мештани Љига, Тополе, Горњег Милановца и Крагујевца.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI