Горњи Милановац –  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио је данас државну церемонију обележавања 209. годишњице Другог српског устанка и 171 године града током које су положени венци на пет споменика на Тргу Кнеза Михаила у Горњем Милановцу.

Селаковић је том приликом рекао да је данашњи дан је један од најважнијих датума у српској историји и истакао да је мало народа који за једну од својим главних одлика имају државотворност.

Нагласио је да решеност за борбу, жеља за слободом, велика јунаштва и лични примери пожртвовања одликују Други српски устанак и сврставају га у један од највећих и најважнијих догађаја наше историје.

„Рекло би се да смо као народ у Другом српском устанку положили испит зрелости у новом веку, током самог устанка, али и онда када су топови и пушке утихнули, сабље и јатагани нашли у корицама, а преговарање постало главни вид борбе. Показало се да смо озбиљно учили из грешака из прошлости и да их нисмо понављали. Несумњиво највећа заслуга за овакво држање и управљање припада вођи устанка књазу Милошу Обреновићу“, рекао је он.

Према његовим речима, поред тога што овај дан празнујемо значајну историјску годишњицу, што га као свој дан обележава наша бивша Војска Србије, увек треба себе да преиспитамо колико смо свесни Милошевог наслеђа, као и да је његова главна порука и поука садржана у беспоштедном посвећеном деловању за народ и грађењу државе.

„Србија данас, имајући Милоша Великог за узор јача себе и своју позицију, крчи сигуран пут будућим покољенима и све своје битке води најпре мудрошћу и умећем свог државног руководства на челу са председником републике Александром Вучићем. Управо је таква Србија била и јесте у стању да се развија и гради, ствара и изгради ауто пут Милош Велики као највећи споменик свом великом кназу и да га прекраја ове 2024. године, заврши у деоници до Пожеге, надомак Милошеве родне Добриње“, рекао је Селаковић.

Додао је да управо таква Србија тежи да градећи фабрике запошљава људе, да од себе прави боље и сигурније место за живот и да се на међународној арени бори за част и образ нашег народа и отаџбине на начин како нам је то показао Милош Велики.

„Данас дакле, не морамо да се бринемо су чим ћемо изићи пред Милоша,јер имамо за чим да изађемо све дотле докле следимо његов пример и његов пут, нека је вечна слава јунацима Другог српског устанка“, поручио је Селаковић.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић да су наши преци вођени идеалима слободе, правде, солидарности успели у победи.

„Устаницима и њиховим предводитељима било је јасно да извојеване устаничке победе неће имати никаквог смисла ако се оне не потврде и не верификују за преговарачким столом. И управо тај процес мукотрпног преговарања често условљен супростављеним интересима великих сила тадашњег света омогућује да се вишевековни сан о слободи и држави коначно и оствари. Мир који је крајем 1815. године завладао на овим просторима значио је уз поменуту дипломатски вештину суштинску прекретницу у процесу формирања државе и обликовања њеног друштва“, рекао је он.

Како је рекао сагледавајући прошлост и ценећи достигнућа ранијих генерација, ми смо окренути савременом добу и посебно будућности.

„Визијом, знањем, упорним и надасве промишљеним радом унапређујемо из дана у дан ову средину, али и читаву Србију чинећи је пожељном за живот садашњих, али и будућих нараштаја“, рекао је Ковачевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Фото: ГЗС