Одржана презентација  о додели бесповратних средстава у оквиру Пројекта 50-40-10

Одржана презентација о додели бесповратних средстава у оквиру Пројекта 50-40-10

Топола – У сали биоскопа у Тополи одржана је презентација правилника  о додели бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду (50-40-10). Овај Правилник по којем ће пољопривредници кроз Јавни  позив моћи да  конкуришу за инвестиције из области пољопривреде подразумева да се може остварити 50 одсто бесповратних средстава са ПДВ-ом, 40 одсто је кредит код пословне банке а 10 одсто је учешће пољопривредника.

Презентација Правилника је одржана у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Крагујевац и Агенцијом за рурални развој општине Топола. Присутне је поздравио председник општине Топола Игор Петровић и члан општинског већа за пољопривреду Момчило Васиљевић.
„Општина Топола је опредељена на развој пољопривреде и то је наша једина шанса поред туризма, тако смо и креирали наш локални буџет да износ директних  субвенција пољопривредницима у овој години буде на историјском максимуму односно минимум 12 милиона динара. Међутим, на томе нећемо стати покушаћемо да кроз ребаланс буџета подигнемо субвенције и додатна давања у пољопривреди. Имали смо посету министра за бригу о селу, покушаћемо и кроз развој задругарства  да донесемо одређени новац у Тополу“, изјавио је први човек општине Топола Игор Петровић.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Тополски пољопривредници исказали су велико интересовање за овај пројекат а према речима Момчила Васиљевића, већника за пољопривреду, домаћинима је најпотребнија механизација односно трактори.
„Одзив је био изузетно добар и ми смо изненађени колико су људи заинтересовани за пројекат. У разговору са пољопривредницима, они су истакли да им је механизација у првом плану јер конкурса за машине прошле године није било, трактори су нам доста стари, има људи који су заинтересовани за прераду, мини сушаре, очекујем да ће бити доста захтева“, рекао је Момчило Васиљевић, члан општинског већа за пољопривреду и додао да би пољопривредницима једини проблем могао представљати бизнис план који ће морати да израде овлашћене консултантске куће.

Момчило Васиљевић, члан општинског већа за пољопривреду, фото: ТопПрес

Васиљевић наглашава да ће општина Топола крајем априла расписати конкурс за пољопривреднике и позива заинтересоване да се пријаве јер како каже, новца има, буџет је ликвидан па с тога неће бити проблема око исплате.
На презентацији, присутни пољопривредници су ближе упознати са условима које прописује Правилник а у  наредном периоду очекује се још презентација на ову и остале теме везане за субвенције из области пољопривреде.
ТопПрес

Одржана презентација за пољопривреднике, фото: ТопПрес