Фото: Општина ТополаФото: Општина Топола

Данас је у  Карађорђевој касарни у Тополи одржано 13. Међународно оцењивање вина и ракија, објављено је на сајту општине Топола.

За такмичење је укупно пријављено више од стотину узорака. Квалитет пића оцењивала је, као и до сада, комисија састављена од еминентних стручњака:  Председник комисије за оцењивање вина проф. др Слободан Јовић, за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић, као и чланови комисије: за оцењивање ракије проф. др Веле Тешевић и члан комисије за оцењивање вина доц. др Александар Петровић. У улози секретара били су Смиљана Савић и Саша Томић. Проглашење победника и шампиона одржаће се у суботу, 7. октобра, на централној бини Опленачке бербе, где ће бити и званична додела награда.
Професора Слободана Јовића и овога пута питали смо какво се вино може ове године очекивати ако се у обзир узму временске прилике и сам квалитет грожђа?
-Генерално, све су сорте грожђа ове године добре зрелости. Подбацио је принос, јер се није на време, због суше, бобица налила водом, али квалитет грожђа је добар. То ће позитивно утицати на квалитет вина. Винари ће додуше изгубити количину вина из поменутих разлога. Да је било више кише имали би више грожђа. Овако ће имати услове за добијање квалитетног вина и на њима је да то лепо грожђе преточе у лепо вино – рекао је професор Јовић.
Организатори такмичења су Удружење виноградара и винара „Опленац“, Туристичка организација „Опленац“, Организациони одбор манифестације „Опленачка берба“ и Општина Топола. И ове године свесрдну помоћ у организацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.

ТопПрес