Горњи Милановац – Ниске температуре и нове снежне падавине условиле су појачану потражњу за дрвима. Иако су се снабдели на почетку грејне сезоне, грађани сада масовно докупљују дрва и угаљ, али по много већим ценама. Док је у септембру метар дрва коштао око 5.000 динара, сада вам је за исту количину потребно издвојити и до 2.000 динара више, док тона угља кошта око 12.000 динара.

„Тренутна цена дрва је око 7.000 хиљада, али ако се овако настави биће и још скупља и кретаће се око осам хиљада по метру са превозом. Људи увелико докупљују дрва и сада имамо више посла него у новембру. Слична ситуација била је и прошле године, када су се крајем априла масовно докупљивала дрва“, рекао је за РИНУ Драгољуб Николић продавац дрва.

Он истиче да се сада увелико поручују и дрва за наредну зиму, како би се на време осушила и привела намени, а имајући у виду тренутну ситуацију могућ је додатни скок цена. Вечита дилема је који начин грејања је најисплативији, а судећи према интересовању велики број грађана остао је веран дрвима. У понуди су церова, букова и храстова дрва, а цена варира од квалитета грађе.

„Увек се показало да су дрва као огрев најсигурнија и што се тиче цене најјефтинија варијанта, у односу на пелет, гас или струју. Када се огревате на дрва морате бити мало прљави, док их исцепате, осушите и сложите, али зато када наложите нема лепше топлине и звука када пуцкета у шпорету. Из године у годину цена и потражња не опадају, већ све више људи се одлучује да се греје на дрва јер им је најисплативије“ изјавио је Драгољуб.

За купце је цена увек висока, а за продавце ниска, али ипак дуг је пут који дрва пређу од шуме до пећи за ложење. Сеча и транспорт изискују тежак рад, који врло често може бити и ризичан по живот. На цену дрва утиче и недостатак радне снаге, јер мало је оних који се хватају у коштац са овим тешким послом.

„Сви више воле да побегну у град, нико неће да испрља руке. Ово је зарада и хлеб са седам кора, ми дрва док довучемо из шуме , истружемо и натоваримо на камину намучиш се добро, а онда те питају због чега је толика цена“, додаје Драгољуб.

Што су дрва тања то су јефтинија, док су истругана и исцепана најскупља. Ко жели накнадно да их цепа, за то треба да издвоји око хиљаду динара по метру.

ТопПрес/ РИНА