Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић изјавио је данас да у Београду тренутно постоји 800 локација са саобраћајним камерама помоћу којих се може утврдити коришћење мобилних телефона и невезивање појаса.

„Свих 800 локација не раде истовремено, али свакако да полицијски оператери могу у сваком тренутку да користе свих 800 камера. Питање је само да ли оператери прате 10, 50 или 100 локација у том тренутку“, рекао је Окановић Танјугу.

Истиче да камере имају доста широк спектар могућности јер могу да бележе и непрописна скретања, непропуштања пешака, вожњу у супротном смеру, претицање преко пуне линије.

Нада се да ће камера бити све више.

„У сваком случају, не треба да држите мобилни телефон у руци док возите, не због камера, већ због вас. Треба да имате везан сигурносни појас, јер колико год да сте добар возач, питање је шта је са оним који вам долази у сусрет“, упозорава Окановић.

Он наглашава да, према прорачуну ЕУ, трошкови саобраћајних несрећа коштају Србију 600 милиона евра годишње.

„Оно чему сви тежимо, па и МУП када поставља камере, јесте да се спасу животи и смање огромни трошкови, а не да се убирају приходи. За оне који мисле да држава пуни буџет нека вежу појас и не телефонирају и неће допринети пуњењу буџета“, поручио је Окановић.

Упозорава возаче да се на порталима на којима су камере налази и уређај који пробија одсјај са ветробранског стакла, тако да камера савршено добро и прецизно кроз шофершајбну снима унутрашњост кабине.

„Камере види све што возач држи у руци, било то телефон или сендвич или нешто налик. Сви који мисле да се на тај начин правдају пред судијом, ја им препоручујем да то забораве“, упозорио је Окановић.

Наводи на након што се прекршај евидентира, полиција шаље упит власнику возила ко је управљао возилом у том тренутку и на том месту.

Уколико власник не да те податке у року од осам дана, казна је 100-120 хиљада динара, тако да саветује да се одговори МУП-у, а онда МУП по пријему оверене изјаве особе која је управљала возилом тој особи шаље прекршајни налог који мора да плати у року о осам дана.

Окановић наводи да је казна за невезивање појаса, као и за употребу мобилног телефона 10.000 динара.

„Има много лепших начина да потрошите 10 хиљада, обрадујте своју децу или вољену особу, потрошите то на неки добар начин, вежите појас и не користите мобилни и уштедите те паре“, поручује директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Он додаје да практично све полицијске управе уз упут о томе ко је управљао моторним возилом, остављају могућност власнику да сам уплати казну у року од осам дана, без обавезе да да изјаву ко је управљао возилом, али ипак препоручује да возач пажљиво прочита шта пише на том упиту и да ли је та могућност остављена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг