Светска здравствена организација процењује да око 2,8 милиона грађана Србије конзумира цигарете, саопштила је Национална организација потрошача Србије (НОПС), чије је истраживање показало да чак 60 одсто испитаника не чита упозорења на паклицама.

Анкета НОПС-а на узорку од 1.688 испитаника претежно старости од 21 до 40 година, односно 66,7 одсто (1.126 испитаника), показује, такође, да су 74 одсто активни пушачи.

НОПС је спровео анкету о индексу информисаности корисника дуванских производа како би се помоћу даље едукације и информисања подигла свест корисника о штетности пушења и алтернативним дуванским решењима.

Занимљив податак је да су готово две трећине испитаника женског пола и то 67,9 одсто.

Од укупног броја учесника 74 одсто су активни пушачи, док је њих 10,2 одсто прешло на производе који функционишу на бази загревања дувана (IQOS и Glo), а мање од два одсто користе електронске цигарете.

Дувански дим је глобални проблем, али у земљама источне Европе посебно, јер се чини да је конзумирање цигарета стил живота и свакодневица већине становника, саопштио је НОПС.

Чак 68,6 одсто испитаника је изјавило да пуши дуже од 10 година.

Када је у питању информисаност о штетним састојцима и утицају дуванских производа, 67 одсто испитаника се слаже да дувански дим лоше утиче на здравље непушача.

Више од 40 одсто испитаника не мисли да је никотин највећи проблем код пушача.

Анкета је показала да чак 60 одсто испитаника не чита упозорења на паклицама.

На питање да ли сматрају да у сваком тренутку могу оставити дуван, њих чак седам од 10 каже да не могу.

Иако је 1.058 анкетираних (63 одсто) изјавило да су упознати са разликом између конвенционалних цигарета и производа на бази загревања дувана, 60 одсто њих сматра да ти производи нису мање штетни од цигарета.

Још већи број испитаних (66 одсто) сматра да су е-цигарете подједнако штетне као класичне цигарете.

Ипак, 29 одсто испитаника сматра да алтернативни дувански производи не штете људима у њиховој околини, док готово исти проценат нема став на ову тему.

Имајући у виду да велики број испитаника нема довољно информација, а ни формиран став о доступности алтернативних дуванских производа, у наредном периоду планирано је организовање конференције на којој ће говорити експерти и покушати да на основу тренутно доступних информација, спроведених научних студија и истраживања, што објективније информишу кориснике о штетности традиционалних дуванских производа и о карактеристикама нових дуванских производима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг