Крагујевац – Скупштина града Крагујевца одобрила је набавку система за контролу и наплату паркирања путем видео надзора „око соколово“. Куповина овог система град ће субвенционисати из буџета са 19.000.000 динара.

За набавку два возила планирано је 10.500.000 динара без ПДВ-а. Сам систем за контролу требало би да кошта 5.500.000 динара без ПДВ-а, док је за ПДА уређај са штампачем намењено 3.000.000 динара без ПДВ-а.

У образоложењу одлуке градске скупштине наводи се да је циљ набављања система „око соколово“ подизање квалитета услуга паркирања и „регулисање система непрописно паркираних возила на територији Града Крагујевца“.

Одлуци се на седници Скупштине противио одборник „Алтернативе“ Слађан Ракић скрећући пажњу да у граду постоје много већи проблеми, него што је наплата паркирања.

Одборница Гордана Тодоровић (СПС) реплицирала је пак да је систем неопходан Крагујевцу, објашњавајући да су осим Београда овај систем увели Ниш, Лозница и Златибор.

За град ове величине потребно је најмање 20 паук возила. Предност „ока соколовог“ је што уочава 2.000 аутомобила у једном сату, мења 20 контролора. Наравно да су рађене студије. Ми имамо 6.200 паркинг места на отвореним паркиралиштима, око 1.000 паркинг места у затвореним паркиралиштима и 200 у паркинг гаражи, рекла је Тодоровић.

Она је додала да је Град Ниш, који има упола мање паркинг места, пре скоро годину дана увео овај систем.

– Сада имају за 23 одсто већи број наплаћених сати паркирања у односу на исти период пре увођења, 157 одсто више издатих дневних карата, а за четвртину је смањен број уклоњених возила. највећа предност је то што је њихова комунална милиција у 2021. издала 151 прекршајни налог, а 2022. – 9.285 прекршајних налога, истакла је Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс