Пореске олакшице за почетнике у пословању примењиваће се од 1. октобра ове године, речено је у Министарству финансија.

Према изменама Закона о порезу на доходак и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање које су усвојене у децембру прошле године, почетници у пословању биће ослобођени плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање.

Та новина односи се на зараду оснивача предузетничке радње и зараде до девет новозапослених особа, које морају да буду тек свршени средњошколци, студенти или особе са евиденције НСЗ.

У Министарству наводе да ослобођење могу да остваре послодавци који су основани фирму у периоду од почетка примене закона, односно од 1. октобра 2018. године до 31. децембра 2020. године.

“Право на олакшице може да оствари послодавац – новоосновано правно лице, као и новоосновани предузетник који је уписан у регистар надлежног органа, односно организације, и то као право на ослобађење од плаћања пореза и доприноса по основу зараде оснивача, односно по основу личне зараде предузетника, као и по основу зараде запослених и то највише за девет новозапослених лица са којима је засновао радни однос”, наводе у Министарству финансија.

Увођење подстицаја за почетнике у пословању кључна је новина и једна од најважних мера Националног програма за сузбијање сиве економије. Анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању коју је реализовао НАЛЕД, показује да уштеде које ће по том основу остварити предузетници иду и до 250.000 динара годишње по особи код исплате минималне зараде.

ТопПрес/ Извор: Бета