Неколико студија урађених о омикрон соју, показале су да је би нови сој могао да буде мање опасан од осталих варијанти корона вируса, због начина на који напада плућа, а утврђено је да се највише задржава у горњим респираторним органима.

Експерименти над мишевима и хрчцима су утврдили да је омикрон изазвао мању штету на плућима, а уместо тога се добрим делом задржао у носу, грлу и душнику, објавио је „Њујорк тајмс“

Претходни сојеви су више нападали плућа и изазивали озбиљне потешкоће у дисању, додаје „Тајмс оф Израел“.

„Није претерано рећи да надолази болест која се манифестује углавном у горњем респираторном систему“, рекао је Роланд Ејлс, биолог са Берлинског института здравља који је анализирао како корона вирус утиче на дисајне путеве.

Водећи истраживач о корона сојевима на Универзитету Кембриџ, Равиндра Гупта, који је уједно аутор једне од студија, рекао је за „Инсајдер“ да омикрон „заправо ради своју ствар на разне начине“.

„Биолошки, вирус више није исти као пре. Скоро да је реч о новој ствари“, навео је Гупта.

Једна студија је показала да су нивои омикрона у плућима за десетину, понекад и више, мањи него код осталих сојева.

Неколико експеримената објављених претходних дана су указали на закључак да је омикрон блажи од делте и претходних сојева, што потврђују и реални подаци који стижу из здравствених установа.

Студије још нису прошле рецензију и тек треба да буду објављене у научним магазинима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг