Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписао је данас са Генералном управом царине Кине два протокола о фитосанитарним условима за извоз српског кукуруза и сушеног резанца шећерне репе у Кину.

Србија је међу 10 највећих извозника кукуруза у свету и ускоро ће моћи да извози кукуруз и на тржиште Кине, која је највећи светски купац ове робе.

Протоколе је у име Генералне управе царине Кине са Недимовићем потписала амбасадорка те земље у Београду Чен Бо, путем видео линка.

Министар Недимовић је изразио задовољство због тога што су након започетог извоза говеђег и јагњећег меса, и решених питања у вези са извозом наших млечних производа у Кину, дошли не ред извоз кукуруза и репиног резанца.

„Кина је највећи увозник кукуруза, а Србија је један од 10 највећих извозника квалитетног кукуруза у свету. Идеално је време на месец и по два пред сетву кукуруза да отварамо једно овако велико тржиште на које могу да се пласирају велике количине“, рекао је Недимовић.

Ових дана, на срећу произвођача, имамо рекордне цене кукуруза, навео је он и додао да је јако важно да ово тржиште отворимо и да почнемо да се бавимо споразумом о свињском месу.

Министар је изразио наду да ће се и кинески пољопривредни производи наћи на српском тржишту и подсетио да је за кратко време у трговинској размени двеју земаља постигнут значајан успех.

„Ја сам захвалан Вашој екселенцији на споразуму, јер пре неколико година скоро да није било никакве размене у пољопривреди. Данас је она за првих 11 месеци 2020. прешла 50 милиона долара. Ако се слажете, ја бих нам заједно поставио циљ да достигне 100 милиона долара“, рекао је Недимовић.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да Србија има јаку пољопривреду и квалитетне производе.

„Министар Недимовић је велики промотер пољопривредних производа Србије, и сматрам да у области пољопривреде постоје велике могућности и потенцијал за сарадњу. Кинеска амбасада је спремна да са српским пријатељима и министарством ради на томе како би се све више квалитетних производа из Србије извозило у Кину“, казала је амбасадорка након потписаних споразума.

Она је изразила спремност амбасаде да у другој половини фебруара, након кинеске Нове године буде организован састанак двеју страна како би се разговарало о проширењу сарадње у области пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Недимовић је амбасадорки Кине захвалио у име Владе Србије на свему што су она лично и кинеска држава учинили да олакшају Србији период епидемије коронавируса.

ТопПрес/  Извор: Танјуг