Фото: РИНА

Горњи Милановац – Иако су модерна времена у други план гурнула традиционалне српске шатре, најјачи у овом послу и даље опстају. Чувени шатраџија Мићо Мрак већ деценијама обилази Србију уздуж и попреко са својом путујућом фабриком под отвореним небом. До сада се код њега истински провеселило на стотине хиљада људи, а након тешког корона периода ова сезона му је, како каже, у пуном јеку. Након Сабора трубача у Гучи сада мења тоналитет и звук и спреман је за Сабор виолинста у Прањанима. Да не би било забуне као на неким другим манифестацијама и „жалопојки“ због превисокх цена, овај чувени шатраџија одлучио је да десет дана пред почетак Сабора у Прањанима изађе пред народ са својим ценовником. Поштено.

 

„Од почетка сам у Прањанима и може се рећи да сам један од оснивача, будући да сам први шатраџија који је стигао на ливаду у овом селу, а стицајем околности, давних година, ту сам и кренуо у овај бизнис. Задовољни смо посетиоцима и гостима који су прошле године се частили под нашим покретним кровом и дужан сам да ове године, као човек из тог краја, и као неко ко жели добро Сабору и том крају, саопштим ценовник десет дана раније. Цена домаћег пива биће 300 динара. Цена прасећег печења биће 2.000 и вруће јагњетине 2.400 динара“, рекао је за РИНУ угоститељ Милета Јелић.

 

Сезона Мића Мрака креће са почетком лета и сваке године има добро припремљен „бизнис план“. Он је некрунисани краљ вашара, купусијада, гулашијада и свих народних српских сабора читавих четрдесет година. Његов путујући ресторан ударнички ради све до јесени. Како каже, зарада је промењива и зависи колико народ те године има пара. Код њега се криза још увек не осећа. У овом послу има и наследника, сина Милоша, који је добро испекао очев занат и важи за сјајног младог момка који ће, готово извесно наследити свог чувеног оца. Остаће упамћене шаљиве изреке Мића Мрака, као на пример „ситна пара весели човека” или „кад умрем за мном ће жалити само милиција и инспекцијске службе”.

У послу ће га наследити син Милош, фото: РИНА

 

„Током полаве у пролеће 2014. у Љубићу где живим, кроз собу ми је текла река висока метар и по, па сам морао да пређем у туђу кућу док се моја осуши. Кад ми је поплава ушла у предсобље почео сам да бежим, али сам желео да спасим само једну торбу. У њој су били моја фискална каса и рачуни за уплату пореза. То ми је и најважније, ништа друго ми и не треба у животу”, кроз осмех каже Мића.

 

Овај шатраџија окружен музиком и народним извођачима и сам понекад узме папир и оловку и напише неку песму, наравно шумадијску двојку. Као љубитељ и познавалац финих нота, он је нагласио да ће испод његове шатре осим одличне домаће хране, гости на предстојећем Сабору виолиниста моћи да уживају уз добру музику, а забављаће их Туња бенд, Ера Ојданић, а поред њих најавио је још две естрадне звезде са којима је у преговору и њихова имена ће саопштити наредне седмице.

 

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА