Крагујевац –  Фабрика наменске индустрије Застава оружје неће морати да измири дуг од 2,6 милијарди динара граду Крагујевцу, јер је локална самоуправа донела одлуку да га отпише и конверзијом претвори у основни капитал, пише Политика.

На основу те одлуке, град Крагујевац ће постати један од власника Застава оружја, а одлука о конверзији је заснована на закључку Владе Србије из августа.

Потраживања града Крагујевца од 2,6 милијарди динара односе се на неостварене приходе локалне самоуправе по основу пореза на имовину и зараде запослених, које Застава оружје није уплатила до 31. децембра 2016. године.

Са обавезама од око 10 милијарди динара Застава оружје је један од највећих пореских дужника у Србији, дугује и по другим обавезама, а највећи повериоци су крагујевачка Енергетика, градска топлана у државном власништву, Фонд за развој Републике Србије и Фонд пензијско-инвалидског осигурања.

Са неизмиреним пореским обавезама и различитим дуговањима суочене су и остале војне фабрике у Србији, због чега је Влада у јулу донела закључак по коме и државна потраживања треба претворити у основни капитал предузећа, подсетила је Политика.

ТопПрес/ Извор: ФоНет