Општина Топола обележила свој дан и црквену славу, уручене повеље и захвалнице најзаслужнијим грађанима (ФОТО)

Општина Топола обележила свој дан и црквену славу, уручене повеље и захвалнице најзаслужнијим грађанима (ФОТО)

Топола – Церемонија обележавања дана општине Топола и општинске славе рођење Пресвете Богородице  – Мала Госпојина, отпочела је у цркви рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, литургијом коју је служио епископ Шумадијски господин Јован са свештенством Опленачког намесништва. Након литургије уследила је литија улицама Тополе све до зграде општине где су челници локалне самоуправе пререзали славски колач.

Литургија испред цркве у Карађорђевом граду, Фото: ТопПрес

Након тога литија је наставила до зграде поште где се налази споменик посвећен јунацима из ратова од 1912-1918. године.

Литија улицама Тополе, фото: ТопПрес

Пресечен славски колач испред општине Топола, фото: ТопПрес

Поводом обележавања дана општине Топола у згради биоскопа одржана је и свечана седница где се пред бројним гостима председник општине Топола Игор Петровић осврнуо на претходну годину али и планове за следећу.

Председник општине Топола Игор Петровић, фото: ТопПрес

„Данас се општина Топола суочава са два горућа проблема, недостатком воде за пиће и наводњавање као и проблем постојања несанитарне градске депоније. Свесни тежине проблема и стратешки опредељени да исте решимо започели смо разговоре са председницом Владе Републике Србије око подршке за изградњу адекватне акумулације за потребе водоснабдевања и наводњавања. Почетком наредне године очекује нас и реконструкција водоводне линије у дужини од 20 километара, започећемо и реконструкцију скоро 20 километара линије за фекалну канализацију. Кроз новчана средства из ЕКО фонда и буџета општине определићемо значајнији износ у фабрику за пречишћавање отпадних вода и на тај начин заокружити систем у којем ћемо сав талог враћати у природу као органско безбедно ђубриво, а вода из таквог постројења у себи неће садржати материје које штете животној средини. Други горући проблем,  несанитарна градска депонија већ је предмет анализа и до краја године имаћемо изграђен план који ће нам омогућити да депонију у Торивима затворимо. Истовремено, изградићемо систем прикупљања чврстог комуналног отпада са територије читаве општине Топола кроз принцип рециклаже почевши од самих грађана. У плану је и изградња трансфер станице као и рециклажног дворишта. Лоцирали смо два највећа проблема који нас спречавају да створимо још повољније услове за локални економски развој општине, наиме решавањем ових питања створићемоубрзани развој пољопривреде и туризма. Сматрамо да развијену пољопривреду у 21 веку можемо достићи обезбеђивањем система за наводњавање. Радимо да обезбедимо најбоље услове за предшколце, основце и средњошколце, награђујемо најбоље студенте, пружамо подршку свим новорођеним бебама и њиховим родитељима, помажемо социјално угрожене, негујемо спортски дух. Постављени планови су амбициозни али и изводљиви уз подршку и помоћ  све већег броја стручних људи из општинске управе, којима је на првом месту добробит заједнице“, рекао је између осталог први човек општине Топола Игор Петровић обраћајући се присутнима.

Фото: ТопПрес

Као што је обичај, на данашњи велики дан, у Тополи су уручене повеље и захвалнице најзаслужнијим грађанима који су својим радом и залагањем допринели развоју општине Топола.  Повеље и захвалнице грађанима су уручили председник општине Игор Петровић и председник Скупштине Владимир Радојковић.

Фото: ТопПрес

Повељу „Рођења Пресвете Богородице“ за изузетне резултате и допринос развоју општине Топола добили су: Кочовић Зоран – начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу, Ракоњац Милутин – криминалистички инспектор из Тополе, Компанија „КОМПАС ТП ЕКСПОРТ-ИМПОРТ ДОО“ Топола и Будимир Никола – ученик Средње школе „Краљ Петар I” Топола.
Добитници Захвалнице за помоћ у развоју општине Топола су: Радосављевић Александар- начелник одсека за ловство у Управи за шуме Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства из Београда, Др сц. Благојевић Ж. Мирослав из Крћевца, Недељковић Милан – наставник физике из Тополе, Др Јасмина Аврамовић Карић из Липовца, Марковић Горица – медицинска сестра из Овсишта, Јокић Милан – пољопривредник из Овсишта и Др Љиљана Милићевић Ђукановић из Доње Шаторње.
У име награђених присутнима се обратио Будимир Никола, ученик Средње школе из Тополе.
Свечаности обележавања Дана општине Топола присуствовали су бројни угледни грађани, политичари и гости.
ТопПрес

Добитници повеља, фото: ТопПрес

Ракоњац Милутин добитник повеље, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Председник Скупштине и председник општине Топола, фото: ТопПрес

Литургију служио господин Јован, фото: ТопПрес

Литија, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Мала Госпојина слава цркве у Тополи, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Причест испред цркве у Тополи, фото: ТопПрес

Певачка група из Тополе отпевала песму „Обраше се виногради“, фото: ТопПрес

KOMENTARI