Топола – Општина Топола је отпочела са спровођењем два значајна пројекта из области Социјалне заштите и то, пројекат „Помоћ у кући за децу логопетским третманима“ и пројекат „Мултисензорна соба – подршка деци са сметњама у развоју и другим тешкоћама кроз сензорну интеграцију и психомоторику“. Вредност поменутих пројеката (услуга) на годишњем нивоу је око девет милиона динара, од којих општина Топола из свог буџета издваја око шест милиона док је око три милиона динара из Министарства за рад, борачка и социјална питања Републике Србије.

„Од 01.06. отпочели су са реализацијом логопедски третмани у оквиру унапређења услуге ‘Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју и њихове породице’ у Тополи, које финансира општина Топола. Право на логопедске третмане имају деца из услуге и сва деца која имају предлог интерресорне комисије за логопедски третман са територије општине Топола. Деца која већ имају предлог комисије ће бити позивана од стране логопеда. Услугу реализује Удружење грађана Волонтерски центар Кораци из Тополе.  Други пројекат је мултисензорна соба, представља терапеутско средство које се користи у раду са децом са сметњама у развоју. Дефектолог, психолог, радни терапеут, соматопед и други стручњаци, користећи могућности сензомоторне собе хабилитационо – рехабилитациони третман са дететом, 1 на 1, чиме се постижу максимални ефекти на стимулацију развоја. Пројекат ће спроводити Удружење за помоћ недовољно развијеним особама „Загрљај“ из Тополе. Вредност пројекта је 2.150.000,00 динара“, изјавио је за ТопПрес први човек општине Топола Игор Петровић.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Иначе, прошлог четвртка у Београду су  министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и председник општине Топола, Игор Петровић, потписали Уговор о наменским трансферима у социјалној заштити.

Уговор се односи на иновативне услуге од посебног значаја за Републику Србију, а које Топола спроводи и то за: Дневне услуге у породици; Помоћ у кући за старе; Помоћ у кући за децу и Лични пратилац детета. Вредност Уговора износи око три милиона динара.
ТопПрес
Мултисензорна соба, фото: приватна архива