tanjugtanjug

Општина Велика Плана добила је прве паметне соларне клупе, које је обезбедила Теленор Фондација у партнерству са компанијом ЕнГоПланет која их је произвела и успешно пустила у рад. Паметне клупе се напајају соларном енергијом и доступне су 24 сата, без обзира на временске услове.

Клупа поседује четири УСБ улаза на које се могу лако прикачити различити уређаји, додатне бежичне пуњаче, ЛЕД осветљење, као и уграђени систем за контролу и безбедност, наведено је у саопштењу.Председник општине Велика Плана Игор Матковић изразио је задовољство реализацијом овог пројекта.

– Нашим грађанима пружамо могућност да, када напуне свој мобилни телефон или таблет на паметној клупи, у пракси осете да је енергија сунца доступна и бесплатна, и да је улагање у обновљиве изворе енергије корисно и исплативо – рекао је он.

Петар Мировић, директор ЕнГоПланет-а, изразио је уверење да ће и остали градови у Србији бити у могућности да добију ЕнГоПланет паметне соларне клупе.

ЕнГоПланет, млада српска компанија има канцеларије у Београду и Њујорку. Поред паметних соларних клупа производе и соларну уличну расвету коју су до сада извезли широм света од Кувајта до Сједињених Америчких Дрзава, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг