Општина Велика Плана добила је прве паметне соларне клупе

Општина Велика Плана добила је прве паметне соларне клупе

Општина Велика Плана добила је прве паметне соларне клупе, које је обезбедила Теленор Фондација у партнерству са компанијом ЕнГоПланет која их је произвела и успешно пустила у рад. Паметне клупе се напајају соларном енергијом и доступне су 24 сата, без обзира на временске услове.

Клупа поседује четири УСБ улаза на које се могу лако прикачити различити уређаји, додатне бежичне пуњаче, ЛЕД осветљење, као и уграђени систем за контролу и безбедност, наведено је у саопштењу.Председник општине Велика Плана Игор Матковић изразио је задовољство реализацијом овог пројекта.

– Нашим грађанима пружамо могућност да, када напуне свој мобилни телефон или таблет на паметној клупи, у пракси осете да је енергија сунца доступна и бесплатна, и да је улагање у обновљиве изворе енергије корисно и исплативо – рекао је он.

Петар Мировић, директор ЕнГоПланет-а, изразио је уверење да ће и остали градови у Србији бити у могућности да добију ЕнГоПланет паметне соларне клупе.

ЕнГоПланет, млада српска компанија има канцеларије у Београду и Њујорку. Поред паметних соларних клупа производе и соларну уличну расвету коју су до сада извезли широм света од Кувајта до Сједињених Америчких Дрзава, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг