Органски мед из Србије први пут на тржишту Европске Уније и Норвешке

Органски мед из Србије први пут на тржишту Европске Уније и Норвешке

Највећи извозник меда из Србије, постао је пионир и у извозу органског меда на територију Европске Уније и Норвешке.

Органска храна већ годинама уназад представља светски тренд када је у питању здравље људи и заштита животне средине. Све већа потреба за куповином органске хране, наметнула је и потребу домаћих пољопривредника да се окрену производњи органских производа и своје активности усмере на пласирање ове робе.

Неколико година уназад покренута је иницијатива која се односи на одржавање органских пчелињака и производњу органског меда који је сертификован и одобрен од стране домаћих и страних надлежних институција. Као наставак те сарадње дошло је и до извоза првих количина органског меда из наше земље у иностранство.

Компанија Медино из Крњева направила је историјски помак када је у питању извоз органских производа из наше земље, тако што је по први пут у фебруару ове године извезла 21 тону органског меда на територију Европске Уније и Норвешке.

О квалитету органског меда из Србије сведочи чињеница да је наш мед испунио строге стандарде ЕУ регулативе и задовољио потребе наших партнера у Норвешкој.

Ове године оформљена је и нова група пчелара коопераната у органској производњи па се следеће године очекује да произведене количине органског меда буду дупло веће од овосезонских.

Органска производња меда у Србији је тек у зачетку, али се надамо да ће у наредним годинама Србија бити међу главним партнерима ЕУ земљама када је у питању извоз органског меда.

ТопПрес/ Извор: РТВ

KOMENTARI