Шеф одсека у Одељењу за оружје МУП Србије Драгана Стојковић изјавила је данас да оружје за личну безбедност може само да се држи, али не и да се носи без дозволе за ношење оружја.

Како је објаснила, особа која испуњава услове да поседује пиштољ или револвер на основу оружног листа, може само да га држи у кући, а уколико испуњава услове да добије дозволу за ношење оружја, на основу те дозволе он може да носи оружје са собом.

Говорећи о повећању пореза који је најавила Пореска управа, на регистровано оружје за 2023. годину за обвезнике који немају електронско сандуче на порталу еУправе биће достављена у папиру и 29. новембра предата Пошти Србије, Стојковићева је за К1 телевизију рекла да је примена овог закона о порезим на употребу на држање и ношење добара у пуној надлежности Министарства финансија.

Додаје да један део који се односи на МУП, где је предвиђена обавеза МУП-а да у року од 15 дана доставља податке који се односе на промену статуса оружја у смислу да свако правоснажно решење којим се одузима оружје, одузима исправа оружја за држање и ношење оружја, као и дозвола за ношење оружја.

„Следећа ситуација је промена статуса оружја у смислу од оружја које се држи на основу оружног листа, да дође до промене у смислу да је пријављено као онеспособљено оружје у року од 15 дана. Обавеза је наших надлежних органа да доставе такву једну чињеницу пореској управи“, објаснила је она.

Напомиње да аутоматско оружје према закону припада категорији која је забрањена, односно коју не могу да имају физичка и правна лица у легалном поседу осим у случајевима када је то, како је објаснила, законом предвиђено за правна лица која имају одређени оправдани интерес због делатности коју обављају.

„На пример, када је реч о физичко правним лицима која се баве физичко техничким обезбеђењем, а које у свом опису имају одбрану у смислу стратешког битног циља за Србију“, навела је она.

Према њеним речима, од 8. маја до 30. јуна приликом акције МУП-а, укупно је предато 82.398 комада оружја, од којих је у легалном поседу предато 49.475 комада, у нерегстрованом поседу 32.923 комада оружја, 4.213.193 комада муниције и 26.485 комада експлозивних средстава.

Стојковићева напомиње да се минско експлозивна средства не могу држати у кући и да не постоји ни дозвола за то, јер она припадају А категорији која је, како каже, потпуно забрањена и која не може да буде у поседу физичких и правних лица.

Истакла је да Б категорији припада свако ватрено оружје, дуго, кратко, полуаутоматско, оружје са олученим и неолученим цевима

„Ако говоримо о категорији Б, у поседу физичких лица на основу одобрења надлежног органа може се наћи оружје за личну безбедност. То су пиштољи и револвери, може бити ловачко оружје, може бити спортско оружје где припада мало калибарско оружје“, додала је она.

Да би уопште једно физичко лице и правно лице могло имати у свом поседу овакву једну врсту оружја које припада категорији Б, Стојковићева каже да мора да испуњава услове који су предвиђеним законом о оружју и муницији.

Како је објаснила, поред тога што је потребно да физичко и правно лице буде пунолетно, неопходно је да докаже да је здравствено способно за поседовање оружја, као и да није кажњавано правоснужном пресудама за кривична дела која су предвиђена законом о оружју и муницији.

„Такође, неопходно је да у последње четири године нису кажњавани у прекршајном поступку за прекршај који су предвиђени законом о реду и миру и законом о оружју и муницији, да имају оправдани ни разлога за одређену врсту оружја који желе да набаве, да имају просторно-техничке услове за поседовање и правилно чување оружја и да су обучени у руковању ватреног оружја“, навела је она.

На питање зашто људи држе оружје код куће које не могу да носе са собом, Стојковићева је рекла да неко ко жели да набави оружје сматра да је његова лична безбедност угрожена, за шта, нагласила је она, мора да постоји доказ.

„Од око 600.000 регистрованог оружја, односно оружја које се налази у легалном поседу физичких и правних лица, око 170.000 је оружје за личну безбедност. Око 300.000 је ловачког оружја, негде 50.000 спортског оружја, а остало припада старом и онеспособљеном оружју“, навела је она.

Према њеним речима, након масовних убистава 3. маја у ОШ „Владислав Рибникар“ и 4. маја у околини Младеновца, МУП је у обавези да изврши ревизију свих дозвола за држање и ношење оружја, као и просторно-техничких услова за безбедно смештање и чување оружја.

„Ми смо од 5. маја кренули са тим и имамо започетих око 400.000 тих ревизија, а негде око 170.000 већ завршених тих просторно-техничких услова. Када говоримо о тим просторно-техничким условима то је моменат где полицијски службеник у стамбеном простору власника оружја проверава да ли се оружје чува на безбедан начин, односно да оно не може доћи у посед неовлашћених лица“, изјавила је Стојковићева.

Она је напоменула да се ради о ванредној ревизији, што, како је рекла, не значи да полицијски службеници који обављају послове оружја и пре тога нису радили проверу свих тих услова јер је законом предвиђена обавеза полцијског службеника да по службеној дужности води рачуна о томе да ли једнп лице испуњава и даље услове за држање оружја.

„Било какво сазнање о чињеници да је против неког лица поднета прекршајна пријава, да је поднета кривична пријава, да има било каква пријава насиља у породици, по службеној дужности се реагује и одузима се оружје и покреће се поступак испитивања услова за даље држање оружја“, истакла је она.

Стојковићева каже да мораторијум важи, али са изузецима да се набављање и регистрација може вршити само за ловце.
„Значи да онај који има ловну карту издату од стране надлежног органа може да поднесе захтев и може да добије ловачко оружје. У питању су и спортски стрелци, као и правна лица и предузетници чија је делатност самозаштита, односно који се баве пословима обезбеђења оружја“, навела је она.

Стојковићева каже да уколико неко жели сада да преда оружје, након заврешене акције предаје оружја 30. јуна, сваки власник који има оружје у легалном поседу може у сваком тренутку предати оружје, а онај који има оружје у нелегалан поседу, након 30. јуна подлеже одређеној кривичној пријави.

„Након смтри власника, битно је да у року од 45 дана оружје буде предато надлежном органу. Надлежни орган ће га чувати до одређивања власника“, додала је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг