Фото: ТопПрес

Министарство заштите животне средине за ову годину забранило је сакупљање осам заштићених врста дивље флоре и фауне на територији читаве државе, а за поједине врсте уведена је забрана у више управних округа.

У наредби министарке Ирене Вујовић објављеној у Службеном гласнику наводи се да је на целој територији Србије забрањено сакупљање Барске перуника (Жута перуника, Дивља перуника), Трепљастог кантариона (Пљускавица трепљаста), Планинског кантариона, Румелијског кантариона (Издашљивица), Црне чемерике (Кинавке), Медицинске пијавице, Шумске корњаче и Поскока.

На подручјима управних округа који чине Војводину забрана се односи и на Веприна (Кострика или Шимширика), Језичасту кострику (Веприна или Непричац), Оман (Оманика или Девесиље).

Додатно на подручју Сремског управног округа забрањено је сакупљање Сремуша (Медвеђи лук – Цремош).
На подручју Војводине, те Подунавског, Браничевског, Борског и Расинског управног округа забрана се односи и на Зелену жабу, Малу зелену жабу и Велику зелену жабу.

Баштенски пуж заштићен је од сакупљања на подручјима Западнобачког, Сремског, Мачванског и Браничевског управног округа.

Шумски – сиви пуж, те Виноградарски пуж исту заштиту уживају на подручјима Западнобачког, Севернобачког, Севернобанатског, Средњебанатског управног округа и Јужнобанатског управног округа.
Изузетно, забрана сакупљања ових врста не односи се на заштићена подручја у којима је планом односно годишњим програмом управљања заштићених подручја, сакупљање тих врста дозвољено, наводи се у наредби.

ТопПрес/ Извор: Танјуг