FOTO-TOPPRES

Област осигурања у сталном је порасту, али је неопходно њено прилагођавање светским трендовима и боља едукација грађана у тој области, чуло се у Аранђеловцу на српским данима осигурања. „Дунав осигурање“ је лидер на домаћем тржишту, међу првих 100 осигуравајућих кућа југоисточне Европе. Посебна пажња на скупу посвећена је пољопривреди.

Остварена премија у осигурању усева и плодова ове године износила је више од 18 милиона евра и за три одсто је већа него лане. И штете у тој грани, у односу на 2017. годину веће су за 22,5 одсто и по процени осигуравајућих кућа износиће око 18 милиона евра.

Олујно невреме само овог лета уништило је готово целокупан род воћа у тополском крају. Поучен ранијим искуствима и великим губицима, Микица Миливојевић већ пет година осигурава засаде.

„Када су велике штете, тада можемо нешто да искористимо од осигурања, тако да се покрије обрада, хемија, ђубриво“, каже Микица Миливојевић из Пласковца.

То је и навело домаћине да буду савеснији и осигурају око 13 одсто парцела – после Војводине, највише у Србији. Иако држава и поједине локалне самоуправе стопроцентно субвенционишу полисе осигурања, мање од десет одсто пољопривредника у Србији осигурава своју производњу.

„Хектар пшенице може да се осигура за негде око 2.000 динара, килограм малине, малињаци, може да се осигура за пет динара, а елиминисали сте све ризике“, објашњава генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.

А највећи ризик – природне катастрофе: земљотреси, суше, поплаве. У мају 2014. године, у Србији се излило 75 водотокâ, евакуисана су читава насеља, уништена инфраструктура, објекти, изгубљени људски животи.

„Економска штета од овог догађаја била је 1,7 милијарди евра, оно што је интересантно, да је осигурана штета била испод пет посто“, каже председник ИО „Дунав Ре“ Зорана Пејчић.

Тако је огроман терет обнове земље уместо на осигуравајућа друштва пао на плећа државе. И то се мења. Добре резултате индустрија осигурања забележила је у прошлој години.

„Закључили око 6,1 уговор о осигурању, решили близу 700.000 одштетних захтева, исплатили нашим клијентима негде око 36,9 милијарди динара надокнаде, односно негде око 311 милиона евра“, наводи председник Удружења осигуравача Србије Мирко Петровић.

У односу на исти период лане, у тој области забележен је раст од пет одсто, а повећане су и техничке резерве, на милијарду пет стотина милиона евра. Осигуравачи кажу да су томе допринели привредни раст и економска стабилност у земљи.

ТопПрес/ Извор: РТС