Осигуравајуће куће у Србији почеле су грађанима да враћају разлику у новцу од увећане премије обавезног осигурања од аутоодговорности за полисе за аутомобиле закључене од 1. до 25. августа или су најавиле да ће то учинити наредних дана, у складу налогом Народне банке Србије да врате стару цену осигурања које су у августу повећане у просеку за 22 одсто, као и да изврше повраћај новца.

Званично су се поводом почетка и процедуре повраћаја новца већ огласили Миленијум осигурање, Винер штедише, Глобос и Ђенерали.

Такође, АМС осигурање је вратило стару цену осигурања од аутоодговорности и почело да враћа новац клијентима.
У Дунав осигурању, који има највише полиса осигурања од аутоодговорности, потврђено је Танјугу да ће клијентима бити исплаћена разлика у цени премије осигурања.

И Триглав осигурање, такође, својим клијентима који се јављају ради добијања информација за повраћај новца најављује да ће то бити учињено у наредним данима.

Народна банка Србије је 25. августа саопштила да очекује од друштва за осигурање да без одлагања обавесте уговараче осигурања о року и начину на који ће извршити повраћај новца оним уговарачима осигурања којима су наплаћене неосновано веће премије од 1. августа када је премија обавезног осигурања од аутоодговорности значајно повећана.

Такође, навела је 26. августа да су друштва за осигурање која су неосновано повећала премију осигурања од аутоодговорности обавестила Народну банку Србије да ће поступити у складу са дописом регулатора и ту премију у најкраћем року вратити на претходни ниво.

ТопПрес/ Извор: Танјуг