Пријављивање ученика осмог разреда за изборни предмет који ће полагати као трећи тест на завршном испиту почело је пре три дана, а до сада је пристигло 2.500 пријава.

Ђаци могу да се пријаве путем портала Моја средња школа или у својим школама до 29. децембра. Пробни завршни испит заказан је за 22. и 23. март.

„На територији Републике Србије око 65 хиљада осмака ће ове године полагати завршни испит, а за ова три дана од када траје пријављивање за трећи тест у оквиру завршног теста око 2.500 ђака је исказало интересовање“, рекао је за Танјуг Драган Филиповић, начелник Школске управе Београд.

Као и прошле године, трећи тест ће бити другачији, навео је он.

„Није реч о комбинованом тесту већ они бирају један од пет понуђених предмета. Исказивање интересовања је до 29. децембра преко портала Моја средња школа или писаним путем у школи који ће предмет од пет понуђених – биологија, географија, историја, физика или хемија, радити као трећи тест на завршном испиту“, рекао је Филиповић.

Након тога, ученици ће у јануару већ прве недеље након распуста већ 22. до 26. јануара моћи да провере свој избор на порталу Моја средња школа или непосредно у школи.

„Уколико се предомисле, односне желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту то могу да ураде 29. и 30. јануара, такође то ће бити и могућност за све ученике који у наведеном року до 29. децембра нису успели да пријаве, да то накнадно учине“, рекао је Филиповић.

„Пробни завршни испит биће одржан 22. и 23. марта. Новина ове године је да уколико ученици на пробном завршном испиту покажу лоше резултате и то не буду њихова очекивања ученици ће имати могућност да и у периоду од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту, рекао је Филиповић.

Прошле године се највећи број ученика определио да полаже биологију, њих 38 посто, а најмање ученика се одлучило за физику.

„Ове године у циљу успостављања ефикасније комуникације, отворен је и вибер канал ‘Моја средња школа Инфо канал’, на коме родитељи, као и ученици могу прочитати информације и обавештења о полагању завршног испита, пријемног испита, као и уписа у средње школе“, рекао је Филиповић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг