Тим за школе донео је одлуку да од 24. јануара, ученици од првог до четвртог разреда основних школа,  наставу похађају непосредно, док ће ученици од петог до осмог разреда образовно-васпитни рад пратити по комбинованом моделу и ићи у школу дан за даном, подељени у две групе.

За ученике средњих школа настава ће, такође, одвијати према комбинованом моделу.

„Овакву одлуку донели смо након детаљне анализе свих параметара и података надлежних институција. У овом тренутку, ово је најбоље решење и за ученике и запослене. Важно је да одржимо континуитет наставног процеса, наравно уз поштовање свих епидемиолошких мера“, рекао је Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он је навео, да ће Тим за школе, као и до сада пратити стање и доносити одлуке на недељном нивоу. За време и током боравка у школи, од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта, обавезна је употреба заштитних маски за све запослене, ученике и трећа лица.

Такође, потребно је појачати мере опште и личне хигијене (прање и дезинфекција руку), а нарочито водити рачуна о редовном проветравању свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.

Тим за школе апелује и очекује од ученика и запослених у школама, као и родитеља ученика, да доследно примењују мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван школе. Посебно је важно избегавати масовна окупљања у затвореном и на отвореном простору, нарочито уколико се током окупљања не примењују прописане мере личне заштите.
Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ у недељи од 12. до 19. јануара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 3074 (0.4 одсто) оболелих. Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева COVID-19 у истом периоду износио је 2.8 одсто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг