,foto-ilustracija,foto-ilustracija

Свака четврта школа у Србији има кухињу која задовољава ХАСАП стандарде или су им потребна мала улагања да се то постигне.

У Министарству просвете кажу да би оне од школске 2019/20. године могле да почне самостално припремање оброка за ученике јер се средства за опремање могу обезбедити тек буџетом за следећу годину.

Саветница министра просвете Гордана Косановић каже да је жеља министарства да се повећа број школа које имају функционалне кухиње, али финансијске могућности су такве да је реалније да школе којима су потребна мања улагања пређу на самостално припремање оброка а да се постепено оспособљавају и остале кухиње.

„Оспособљавање школских кухиња за припрему оброка је дугорочан план. Школама се нуде још две могућности да организују исхрану у сарадњи са другим образовно васпитном установама – предшколске установе, студентске кухиње, или да, као и до сада, користи услуге кетеринга“, рекла је Косановић за Танјуг.

Министар просвете Младен Шарчевић је наложио да се сними стање на терену и да се види колико основних школа располаже кухињама, те да прелиминарни резултати показују да мање од четвртине школа располаже са кухињама које задовољавају ХАСАП стандарде или су им потребна релативно мала улагања да би то постигли.

Министарство просвете формирало је радну групу за израду Правилника за исхрану ученика у основној школи. У радну групу осим представника министарства укључени су представници Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јованиовић Батут“, нутриционисти.

Очекује се да ће група завршити предлог Правилника током јуна ове године и послати га на мишљења у друга министарства.

„Правилником се ближе уређује област исхране ученика и прописују нутритивне вредности оброка који се нуде у школи за млађи и старији основношколски узраст“, нагласила је Косановић.

Она је додала да се тиме нуди оквир онима који организују исхрану, директорима, саветима родитеља и пружаоцима услуге исхране у школи, какве су нутритивне потребе ученика на које треба да одговоре.

Упитана да ли ће Правилником бити протеране пекаре и продавнице из школа она је рекла да их правилник не протерује, али да се тежи да понуда хране у пекарама и продавницама буде „другачија, разноврснија и изнад свега у функцији правилне исхране и здравља деце“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг