Сунцокрет, фоо: ТопПрес

Топола – Силос  „ЗЗ Паор“ у Белосавцима, за откуп зрна пшенице, кукуруза и сунцокрета ових дана ради пуном паром. Пољопривредници сатима чекају у километарским  колонама да дођу до откупног места како би предали овогодишњи род сунцокрета. Иако је берба већ при крају  ипак су гужве!

Породични силос за откуп зрнастих пољопривредних култура основан је 2012. године као породична фирма која успешно послује свих ових година. Власница Верица Лукић заједно са својим супругом  брине о пријему зрна али и о домаћинству које обрађује 50 хектара земље. Од тога је 20 хектара сунцокрет.

Пријемно место и истовар сунцокрета, фото: ТопПрес

„Силос  је један од већих на овим просторима, капацитета 500 тона. До сада смо откупили око 500 тона. Цена не може да испрати све трошкове али ипак људи се баве овом производњом. Пшеницу смо откупљивали по  цени 16 динара за килограм и откупили смо 1.700.000 тона. Кукуруз ускоро почиње откуп а ове године очекујемо најбоље приносе и наравно биће највише откупа“, рекла је за ТопПрес Верица Лукић.

На њихових 20 хектара заступљене су сорте Марбеља, Европа, Дурбан. То су сорте које се највише гаје у околини Тополе.

„Ми гајимо сунцокрет дужи низ година и задовољни смо овом културом.  Ове године смо очекивали принос  око 3000 кг/хе,  а оврли смо  700 кг/хе. Има штете од града јер је у нашем селу у више наврата падао град“, казала је Лукић.

Зрна из силоса Паор путују у Делиблат.

ТопПрес

Мерење на ваги, фото: ТопПрес