За Програм зелених иновационих ваучера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), покренут пре годину дана у Србији, до сада је пријаве за доделу бесповратних средстава у три позива послало вишšе од 100 малих и средњих предузећа и одобрено је 29 пројеката који су добили 435.000 евра, а међу њима је идеја за производњу пелета и брикета од отпада од малине и купине.

РТС наводи да је награђено осам пројеката који долазе из разних области – пољопривреде, енергетске ефикасности, кориšшћења отпада, обновљивих извора енергије, еколошšких производа.

Једна од награђених идеја је и производња водоотпорних плоча од тетрапака, амбалаžже која се углавном баца.

– То су плоче које су потпуно водоотпорне могу да се користе у грађевини и једине су на нашšем трžжиšту. Иначе су потпуно еколошšке, јер се израђују од рециклираног тетрапака и без лепка. У грађевини могу да се користе уместо ОСБ плоча које се у данашšње време за поплочавање, за кровне и међуспратне конструкције – кажžе инžжењер Гордана Васиљевић из крушšевачке компаније БЕТЕ.

Наводи се да је подрžжана и идеја за добијање пелета и брикета од отпада од малине и купине.

Технологија коју развијам заједно са тимом сарадника, а чији ће корисник бити фирма ‘Златибор градња’, треба да те резнице од малине и купине искористи за енергетске потребе, за добијења топлотне енергије, а у будућности у синергији са осталим отпадима можžемо да идемо и на производњу когенерационих постројења топлотне и електричне енергије“, објашšњава Васиљевићева.

Наводи се да су три критеријума за добијање средстава.

– Критеријум јесте потенцијал пројекта да смањи потрошšњу енергије воде, материјала и емисије гасова. Други критеријум су резултати пројекта употребљиви и у другим предузећима а трећи иновативност самог пројекта – наводи Драгољуб Гајић из ЕБРД.

РТС наводи да заинтересована предузећа у сарадњи са истражžивачко-развојним организацијама већ могу да се пријаве за нову фазу програма, који ће подржžати пројекте са већим потенцијалом за повећање ресурсне ефикасности за које могу добити и до 50.000 евра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг