Крагујевац – Грађани који желе да без чекања у редовима завршавају административне послове, моћи ће од запослених у градским и општинским управама да добију помоћ у отварању налога на Порталу еУправе и путем свог мобилног телефона обаве више од 500 процедура.

Како је саопштио НАЛЕД, грађани ће тако моћи да прибаве извод из матичних књига, уверење о некажњавању или да закажу термин за издавање личне карте и пасоша.

Прва обука локалних службеника за пружање нове услуге одржана је данас у Крагујевцу, а НАЛЕД и Канцеларија за ИТ и еУправу, уз помоћ ЕБРД-а, организоваће још 20 онлајн тренинга за остале градове и општине.

Радионице се спроводе у склопу пројекта „Унапређење еДоставе“ и циљ је да се грађанима и привреди омогући да током ковид-19 кризе, без излагања ризику, завршавају обавезе у дигиталном окружењу.

Градоначелник Крагујевца и представник локалних самоуправа у НАЛЕД-овом Савезу за еУправу Никола Дашић каже да ће Крагујевац међу првима својим становницима, посебно онима који су мање вични новим технологијама, обезбедити стручну подршку – да путем мобилног телефона, на Порталу еУправа, добију приступ својим подацима из 15 националних регистра и прибаве документа која су им потребна.

На данашњем скупу потписан је и Споразум о сарадњи између Универзитета у Крагујевцу и НАЛЕД-а, у циљу активнијег укључивања професора, сарадника и студената у реформске активности, као што су креирање јавних политика, истраживања и анализа које доприносе квалитету пословног амбијента на локалном и државном нивоу.

Ректор Ненад Филиповић рекао је да је приступање Универзитета у Крагујевцу чланству у НАЛЕД-у резултат не само обавезе коју универзитет има према друштвеној заједници, већ и настојања Универзитета да преузме водећу улогу у привредном и друштвеном развоју ширег географског подручја Шумадије и Поморавља.

„Трудићемо се да допринесемо побољшању конкурентности Србије на пољу науке и образовања, унапређењу положаја младих и подстицају сарадње између академске заједнице и привреде“, рекао је Филиповић.

Споразумом се отвара и прилика крагујевачким студентима да се укључе у Берзу пракси, коју покрећу НАЛЕД и Универзитет у Београду, и да своје прво пословно искуство стекну у једној од 300 мултинационалних и домаћих компанија, локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да је Крагујевац вредан партнер организације и једна од локалних самоуправа која је највише постигла у развоју електронских услуга.

„Када смо пре две године тестирали безбедност података грађана на локалу, Крагујевац је био један од првих 10 градова и општина који су учествовали у симулацији хакерских напада и ушли у процес заштите информација и ИТ система од злоупотреба“, указала је Јовановић.

Каже да ће са Универзитетом, као 13. почасним чланом те организације из редова академске заједнице, бити још успешнији у креирању дигиталне будућности, бољих услова за пословање привреде, али и решења за превазилажење последица ковид-19 кризе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг