Горњи Милановац – Ништа не говори о пријатељству Срба и Американаца као Мисија Халијард у којој су мештани села Прањана спасавали савезничке пилоте и пружили им топао дом и храну онда кад је то било најпотребније, преноси агенција РИНА. Сваке године свечано се обележава годишњица, а данашњој 76. по реду присуствовао је и председник Србије, Александар Вучић и том приликом свечано је отворен и Горски аеродром на Галовића пољу, симболично изграђен у облику авиона.

„Велика ми је част што се данас поново налазимо у Прањанима, прошле године овде смо такође разговарали са мештанима. Бескрајно сам захвалан читавој Шумадији што су те 1944. године осветлали српски образ. Јако је важно да сви схватимо колико је Мисија Халијард била важна, али и тешка. Прањани су постали уточиште за стотине савезничких пилота и тада су Срби показали своју храброст. Многи су то хтели можда и намерно да забораве, ми смо тада са Американцима и Енглезима постали браћа по оружју. Ми смо у 20. веку имали можда и највише ратова на својој територији, нико толико људи није изгубио. Али са поносом смо чували своју отаџбину и трудили се да јунаштвом осветламо свој образ. Кроз све те тешке године српски народ се доста делио, али ја се надам да је томе дошао крај и да ћемо од сад бити јединство. На нама је да чувамо мир, али и нашу децу која су будућност Србије“, рекао је Вучић у Прањанима.

Меморијални комплекс посвећен Мисији „Халијард” на Галовића пољу, фото: РИНА

Радољуб Јанковић имао је 14 година када је његов отац у породичној кући збринуо 10 Амриканаца и два Енглеза и данас се живо сећа тих дана.

„Сместили смо их у своје кревете, а ми смо два месеца спавали у салашу. Делили смо са њима комад проје и постали смо пријатељи који се разумеју иако нисмо знали ниједну реч енглеског језика. Сећам се како нас је једне зоре пробудила дрека са оближњег багрема на којем је висио човек са падобраном, али и дана кад сам добио задатак да њих седам одведем на купање на Чемерницу“, присећа се Радољуб и додаје да је поносан што је дочекао да Прањани добију свој горски аеродром.

„Председник Вучић је Прањанима вратио крила, а овај честити народ то уме да цени. Урадио је нешто што су сви знали, а сви су ћутали. Нашим селима вратио је убијени понос и заслужио је на тај начин комад земље на поклон. Да знате, људи се овде најтеже одричу земље јер је прекопана рововима, наливена знојем и крвљу, али вама је дајемо од срца и сматраћемо вас добрим комшијом“, рекао је Јанковић.

Он је домаћу ракију поклонио председнику Србије Александру Вучићу и председнику САД Доналду Трампу. Боцу за председника Трампа, Јанковић је предао америчком амбасадору Ентонију Годфрију и поручио председнику Трампу да српски и амерички народ морају бити пријатељски народи за сва времена.

Родољуб Јанковић уручио је поклон председнику Србије, фото: РИНА

Амбасадор Америке у Србији, Ентони Годрфи, подсетио је на значај мисије Халијард која је била једна од најмасовнијих, јер је тада спашено око 500 савезничких пилота.

„Данас обележавамо једну важну и имам част да будем први амерички амбасадор који учествује на обележевању 76. годишњице, у новом комплексу. Заувек чувамо сећање на храброст српских сељака, који нису штедели своје животе, како би спасили животе савезничких пилота и зато Мисија Халијард заслужује сву пажњу. За Прањане ће чути цео свет, јер ће бити уцртани на гугл мапи, захваљујући овом новом аеродрому“, рекао је амерички амбасадор Ентони Годфри.

Церемонији поред председника Србије Александра Вучића и амбасадора САД у Србији Ентони Годфрија присуствовали су и премијерка Србије Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић, оснивач Фондације Халијард Џон Капело, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и други.

ТопПрес/РИНА

Делегација која је присуствовала обележавању 76. година од Мисије Халијард, фото: РИНА