Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма на Београдском сајму, под слоганом „Кад је одмор није тешко“, да ће све који дођу у Србију дочекати велика добродошлица, и да су последњих година направљени велики помаци, а приход од туризма прошле године порастао на 2,5 милијарде евра.

Председник је најавио и да ће се Србија борити да Београд буде домаћин специјализоване Експо изложбе 2027. године, која би значила туристички бум за нашу земљу.

Вучић је истакао да ће бити уложено доста средстава у развој туристичке инфраструктуре како би могли да будемо домаћини те изложбе, али да бисмо после од развоја туризма имали велике приходе.

„Огроман би то имало значај за Србију, огромне приходе, прави туристички бум за нашу земљу. Процењујем да можемо да будемо испред осталих, испред Аргентине, Минесоте у Америци, а кључни конкурен по нама је Малага у Шпанији, али верујем да можемо да их победимо, пошто су једном Малага и Севиља били домаћини и великог Експа“, рекао је Вучић.

Отварајући Сајам туризма позвао је све да посете Србију и пожелео им добродошлицу, а посебно кинеске туристе.

Осећајте се као код куће, поручио је Вучић.

На отварању се обратила и амбасадорка Кине, Чен Бо, земље партнера овогодишњег сајма, а отварању су присуствовали и министар туризма Хусеин Мемић, министар финансија Синиша Мали, министарка Дарија Кисић, представници дипломатског кора…

Чен Бо: Велика перспектива развоја туристичке сарадње СРБ и Кине

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас на отварању 44. Међународног сајма туризма у Београду да постоји велика перспектива туристичке сарадње Кине и Србије као и да је посебно радује што је Кина земља партнер овогодишње манифестације.

„Посебан значај има лично присуство председника Александра Вучића на свечаном отварању што представља највећи подстицај повећању туристичке сарадње Кине и Србије. Кина и Србија имају јединствене предности у остваривању туристичке сарадње. Једна је укидање виза, а друга успостављање директног лета“, поручила је Чен Бо.

Такође, истикла је да верује да ће повећање броја посета српских туриста Кини снажно подстаћи туристичку сарадњу Кине и централне и источне Европе, што ће допринети повећању њихове културне размене и промовисати економски развој тих земаља.

„Надам се да ће сви искористити ту приллику за боље разумевање и сарадњу

и пружању квалитета туристичких програма“, рекла је амбасадорка.

Честитајући отварање Сајма, Чен Бо је истакла да је још више радује то што Кина први пут у својству државе партнера учествује на Међународном сајму туризма.

„Пре свега, желела би да се захвалим Сајму што нам је пружио драгоцену прилику за унапређење драгоцене туристичке сарадње између Кине, Србије и земаља централно-источне Европе. Желим да се захвалим председнику Вучићу и Министарству туризма што придају веллики значај туристичкој сарадњи Кине и Србије“, рекла је амбасадорка.

Захвалила је и кинеској делегацији, посебно градовима Пекингу и Нинхуа, који су се у року одазвали позиву српске стране за реализацији програма.

„Желела бих да истакнем да су Кина и Србија географски удаљене земље, али да је потребно само узети пасош и можемо да кренемо на пут када год желимо. Као што каже изрека ‘Када је у питању одмор није тешко'“, истакла је Чен Бо.

Она је додала да би волела да види више кинеских туриста у Србији и земљама централне и источне Европе и позвала пријатеље из целог света да посете Кину.

„Кад је одмор није тешко“

На Међународном сајму туризма и Међународном сајму хотелско-угоститељске опреме Хореца – Опрема, који ће бити одржани до 26. фебруара под слоганом „Кад је одмор није тешко“, учествоваће око 350 излагача из 33 државе, међу којима је и осам нових држава са афричког континента.

Овогодишњи сајам ће бити најуспешнији до сада, најавили су раније организатори. Кина ће бити партнер овогодишњег Сајма туризма, саопштио је Београдски сајам и истакао да Србија са том земљом има изванредне партнерске односе у привреди, култури и другим областима.

Такође, премијерно ће се ове године на сајму представити Алжир, Бурунди, Камерун, Обала Слоноваче, Габон, Екваторијална Гвинеја и Намибија.

Овогодишња традиционална туристичка смотра целог региона југоисточне Европе и других делова света – 44. Међународни сајам туризма и 18. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме Хореца – Опрема, биће прилика да се уз помоћ и велику подршку Министарства за туризам и омладину унапреди туристичка размена.

Такође, да се домаћи туристи упознају са могућностима да посете земљу богате историје и наслеђа, али и да се кинески туристи врате на прво место, када су у питању доласци страних гостију у Србију.

Као посебан догађај на Сајму туризма планиран је и Б2Б (бизнис ту бизнис) сусрет са представницима из Кине у координацији са Привредном комором Србије.

Посетиоце сајма и ове године у халама 1, 1А и 4 Београдског сајма очекује разноврсна туристичка понуда и велики број популарних светских дестинација.

На сајму ће учествовати најзначајније туристичке агенције, удружења и организације, хотели, туристички центри, транспортне компаније и међународни тур-оператори.

Најомиљеније дестинације као што су Турска, Грчка, Црна Гора, Тунис, Бугарска, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Кипар и Северна Македони биће представљене и ове године, као и прошлогодишњи учесници – острвске дестинације Малдиви, Sao Tome & Principe.

Србија ће своје туристичке адуте представити у хали 4 Београдског сајма кроз аутентичне наступе Туристичке организације Србије (ТОС), Туристичке организације Београда (ТОБ), као и учешће многобројних локалних и регионалних туристичких организација из свих делова Србије.

Како је наведено, овај велики сајамски догађај намењен је професионалцима из свих сектора туристичко-угоститељске привреде.

Као и до сада, паралелно са Сајмом туризма на Београдском сајму ће се одвијати и 18. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме Хореца-Опрема, који ће приказати најсавременију опрему за хотелске и угоститељске објекте.

Тај сајам је део велике и успешне манифестације која обједињује и промовише све гране туристичко-угоститељске привреде, а биће одржан у халама 2А и 2Ц Београдског сајма.

Посетиоци сајма могу очекивати понуде цитy бреак, одмор и опоравак у бањама, спа викенде на планинама, еко и активни туризам, конгресна дешавања, целодневна дешавања, презентације, промоције, дегустације специјалитета и укуса.

Радно време Сајма туризма и Сајма хотелско-угоститељске опреме је од четвртка 23. фебруара, до суботе, од 10 до 19 часова, а у недељу 26. фебруара од 10 до 18 часова.

Цена појединачне улазнице је 450 динара, групне (минимум осам особа) 300, а пословне улазнице са пакетом погодности 3.000 динара. Цена паркинга по сату је 200 динара.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам тематски представља Војводину на 44. Међународном сајму туризма у Београду

На овогодишњем, 44. Међународном сајму туризма у Београду, који се одржава од 23. до 26. фебруара, Покрајински секретаријат за привреду и туризам тематски ће представити туристичку понуду и потенцијале АП Војводине.

У четвртак, 23. фебруара, у Хали 1а Београдског сајма, са почетком у 12 часова, биће свечано отворена „Винска улица“, намењена члановима Удружења винара и виноградара „Срем – Фрушка гора“, а отвориће је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, директор Гаранцијског фонда АПВ Ђорђе Раковић и секретар Удружења „Срем – Фрушка гора“ Слободан Спасовски.

У петак, 24. фебруара, у Хали 1, са почетком у 12 часова, биће отворен павиљон Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, на ком ће се представљати и корисници ознаке квалитета „Најбоље из Војводине“, уз аутентични музички и гастрономски програм. Павиљон ће свечано отворити секретар Иванишевић и директор Раковић. Почасни гост на отварању павиљона биће амбасадор Индије Санџив Коли (Сањив Кохли), који ће се том приликом и обратити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг