Топола – У сали биоскопа у Тополи данас је отворен научни скуп на тему „Задругарство  као модеран облик предузетништва“ који ће се одржати и сутра у термину од 10 до 14 часова.

Циљ организације скупа је подстицање младих да се удруже у задруге, покрену организовану производњу и сазнају за нове технике и технологије производње. Организатор је Задруга „Зрно Поморавље“ из Јагодине, Центар за образовање из Јагодине, Пољопривредни факултет из Бијељине и општина Топола.

Фото: ТопПрес

Присутне госте поздравио је народни посланик из Тополе Драган Јовановић и члан општинског већа за област пољопривреде Мома Васиљевић.

„Имали смо један захтев за општинско веће да помогнемо организацију овог скупа што смо једногласно и прихватили јер смо проценили да је то велики значај за нашу општину. Недавно сам био на састанку поводом извоза воћа и управо су нам ово препоручили, да радимо на оснивању задруга и удруживању. Имали смо неколико задруга али све је то стало, требамо да организујемо сељаке да будемо велики произвођачи и да имамо велике количине како би изашли на велика тржишта“, рекао је Мома Васиљевић.

Мома Васиљевић, Фото: ТопПрес

Неке од тема о којима је било речи на овом скупу су:   Млади и задругарство у Србији, Реафирмација задругарства и његов значај у процесу транзиције, Савремене димензије задругарства, Пољопривреда и привредни развој, Прекршајна одговорност задруге, Економија задругарства, Потенцијали за развој задруга у Србији кроз раст извоза и супституцију увоза, Удружени задружни рад, Спашавање села и државе кроз задружно удруживање, Задругарством до еманципације, Перспективе развоја савременог задругарства и агробизниса Републике Србије, Задругарство у Србији – традиција на којој се учи и ствара ново и боље, Задругарство у Црној Гори, Задругарство у Расинском округу, Земљорадничке задруге у Великом рату и њихова обнова, Паметна села у функцији руралног развоја Републике Србије, Оснивање и организација пољопривредних задруга и Улога породичних пољопривредних газдинстава и задруга у функцији развоја.

ТопПрес

Драган Јовановић, Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес