Рача – У Рачи је отворен погон за прикупљање и пласман меда „Наш мед“. Црвену врпцу пресекли су министар пољопривреде Бранислав Недимовић, председник општине Рача Ненад Савковић и премијерка Србије Ана Брнабић, која је поручила да је након много труда и рада испуњено обећање и направљена прва српска кућа меда.

Пчелари су за градњу донирали 12,8 милиона динара, узели су и позајмицу од седам милиона динара, а општина Рача је у сарадњи са државом изградњу помогла са 80 милиона динара, од чега су 30 милиона динара средства општине Рача, а средства Владе Србије 50 милиона динара.

За плац од једног хектара и потребне комуналне прикључке издвојено је још око 18,5 милиона динара, а Влада Србије финансирала је и изградњу пута до царинског терминала у Лапову.

До сада је погон финансиран из сопствених средства Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) од 64,7 милиона динара, од чега је 53 милиона динара из кредита Поштанске штедионице и 11,7 милиона динара од чланарине.

СПОС, иначе окупља 237 општинских удружења пчелара са готово 8.500 чланова и има традицију дугу 123 године.

Брнабићева је окпуљене пчеларе подсетила на то како је било на месту где се данас налази погон 2018. године када је постављен камен темељац и навела да је у тај пројекат уложено много труда и рада.

Такође, подсетила је да је о том пројекту говорила и у свом еспозеу у Скупштини и појаснила да је погом за прикупљање меда уједно за њу представљао пример како држава може да ради и помогне зајендо са Савезом и локалном самоуправом да се сачува нешто што је део наше традиције, да се помогне регионални развој, пољопривреда, задругарство.

„Све је то комбиновано у овом једном пројекту, у овој српској кући меда“, казала је Брнабићева и додала да је овај пројекат урађен од идеје до комплетне реализације и пуштања у рад.

„Повећане субвенције по броју кошница“

Како је казала, важно је што су преко Министарства пољопривреде повећане субвенције по кошници на 800 динара, али су значајно повећане субвенције по броју кошница по домаћинству, некада је било, како је рекла, до 100 кошница, а данас до 1.000.

„Потрудили смо да много више уложимо у опрему, како бисмо подржали генерално пољопривреду, али и пчеларство и данас вас подржавамо да купите опрему тако што ми преузимамо између 50 и 65 одсто укупне инвестиције у опрему“, казала је премијерка.

Истакла је да ће се сигурно враћати у српску кућу меда, како би видела како напредује освајање, како каже, светскг тржишта српским медом.

„Освајањем светског тржишта и Србији отварате врата на тим тржиштима. Када имамо вас на страним тржиштима лако је и осталима да вас прате“, поручила је премијерка.

Један квалитетан пројекат отвара идеје и пут за друге, казала је Брнабићeва и додала да је на тај начин настала стратешка сарадња Владе и Општине Рача.

Током коронавируса пчелари донирали више од седам тона меда

Похвалила је Општину Рача за то што су се, како наводи, лавовски борили да ова инвестиција буде баш у Рачи и додала да се самим тим створила потреба да се изграде нови путеви, нове саобраћајнице, да се приближи српска кућа меда Коридору 10, али и Рача инвестоторима.

Због тога, јавила се потреба и да се направи обилазница за шта се тренутно ради пројектно-техничка документација, чиме је уређено и да не мора да се царини у Крагујевцу, већ у Лапову.

„Драго ми је што на симболичан начин приводим крају свој мандат овим пројектом за који су многи сматрали да је немогућ“, казала је Брнабићева.

Захвалила је пчеларима на томе што су се у оквиру Савеза током борбе против коронавируса донирали нешто више од седам тона меда, који је дониран преко ПКС пре свега најстаријим суграђанима, па социјално угроженима.

Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а, истакао је да коначно пчелари могу сами да пласирају мед на тржиште, без посредника, што је важно за њих, али и за све пољопривреднике, како каже, који могу да виде да је овако нешто могуће.

Савковић је оценио да погон веома значи за привреду, пчеларе и локалну самоуправу.

Током посете Рачи, премијерка је обишла и радове на санацији пута где се упознала и са плановима будуће обилазнице, а са министарком за демографију и популациону политику Славицом Ђукић Дејановић, обишла је и радове на реконструкцији вртића „Наша радост“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг