Фото: ТопПресФото: ТопПрес

Топола – Пуцњем из Карађорђевог топа, у Тополи је данас свечано отворена тродневна манифестација Опленачка берба, на којој ће сви посетиоци моћи да пробају воће

и дегустирају домаћа вина, али и да уживају у богатом културно уметничком програму.

Манифестацију је отворила министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, у присуству председника општине Топола Драгана Живановића и народног посланика и председника Скупштине општине Драгана Јовановића.

„Нико није, као људи из овог краја, имао толику жељу и вољу за слободом. У здрављу свих будућих генерација Срба, Српкиња и свих грађана и грађанки Србије, проглашавам 54. Опленачку бербу отвореном“, рекла је Михајловић.

Јовановић је на отварању манифестације рекао да Опленачка берба као круну носи Сабор народног стваралаштва, на ком ће у суботу наступити више од 2.500 учесника.

Према његовим речима у тој општини се воће гаји на око 6.500 хектара, док виногради заузимају око 800 хекатара.

„Извозимо око 25.000 тона воћа на подручје Русије, имамо 3.500 регистрованих домаћинстава“, рекао је Јовановић.

Сутра, другог дана Опленачке бербе биће додељена награда за шампионе у категоријама са 13–тог Међународног оцењивања вина и ракија – Вински трг.

Предвиђено је отварање Изложбе грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа, наступи културно уметничких друштава, певачких група и инструменталиста.

Последњег дана манифестације биће одржана пета национална изложба паса свих раса у организацији Кинолошког друштва „Карађорђе” Топола, затим „Опленац лутка фест“, концерту културно уметничких друштава и народне музике.

Свечано ће бити додељене награде за најлепшу песму о вину и љубави, најлепша дворишта Манифестације „Отворена дворишта Шумадије“ 2017, најаутентичнији сувенир, очување старих заната, сталност, најкомплетније представљање, најбољих радова ученика основних школа – Вински трг.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес