Топола – Сремуш или како га многи називају медвеђи лук – дивљи лук је самоникла врста из породице лукова и сматра се једном од лековитијих. Према неким истраживањима ова биљка сврстана је у 12 најлековитијих и заштићена је у Европи.  Има велику хранљиву вредност, нарочито у првим месецима пролећа, па се препричава од давнина да управо ову биљку медвед прво једе након зимског сна.

Фото: ТопПрес

Због бројних бенефита које ова биљка има, често је виђен на трпезама у пролећним месецима. Једина мана сремушу је што се не може сачувати и конзервирати за дужи временски период, али домишљате домаћице из Тополских села досетиле су се неких рецепата како би његову конзумацију продужиле бар за неколико месеци.

„Сремуш је посебна биљка, веома лековита, али уз било какву обраду губи сва делотворна дејства, због тога сам ја дошла на идеју да укиселим сремуш. Као такав не губи никаква својства а састав је као и за осталу туршију, вода, со, сирће, уместо шећера багремов мед и не иде пастеризација већ одмах затварање. Постоје намази или песто и могу се конзумирати око шест месеци, чување на хладним, ту се додаје  хималајска со,  маслиново уље и јабуково сирће. Такође се праве разне врсте тинктура у комовим ракијама, те тинктуре су и најделотворније јер се највећи концентрат сремуша задржи у тој течности“, каже за ТопПрес Ана Никодијевић и додаје да је  сремуш право благо за наш организам, после зиме и обилније исхране.

Ана у својој кухињи, фото: ТопПрес, архива

„Чисти крвне судове, детокс црева, чисти крвни систем, снижава крвни притисак и холестерол у крви. Препоручљиво је да се конзумира сваки дан, наједноставније као салата, пар капи сирћета и маслиновог уља неколико сати да одстоји и уз бројна главна јела је веома укусан“, истиче Никодијевић.

Песто од сремуша, фото;ТопПрес

Млади, пролећни листови богати су витамином Ц и каротином, док су луковице  знатно сиромашније од листова. Од активних материја садржи алиин и мало етарског уља.  У нашем народу постоји уверење да ниједна биљка не чисти тако добро систем за варење и крв као сремуш. Има јако дејство на цревне паразите, спречава инфекцијске упале слузокоже црева и одбрана је од грипа и грознице. Поред деловања на цревни, сремуш повољно делује и на кардиоваскуларни систем спречава атеросклерозу и отклања несаницу и несвестицу. Примењује се код сметњи у варењу хране и губљења апетита.

ТопПрес

Укишељен сремуш, фото: ТопПрес
Сремуш, једна од најлековитијих биљака, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес